Nap

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Nap
Plantació de naps

El nap (Brassica rapa var. rapa) és una planta en flor de la família de les brassicàcies.


Descripció[editar]

És un verdura consumida per la seua raïl cultivat en climes templats. Segons les varietats es destina a l'alimentació animal o a l'alimentació humana (varietats més chicotetes i suaus).

Els naps de consum humà són típics de Cerdenya i són de color negre a diferència de la majoria que són blancs.

Els naps són plantes bianuals d'orige asiàtic o mediterràneu, les fulles són enteres i naixen directament de la raïl. El primer any forma una raïl més grossa en la part superior i el segon any florix fent de 8 a 12 fulles de 30 a 35cm de llarc per entre 7 i 12 cm d'ample, que donen llavors.


Nutrició[editar]

La part aérea conté d'un 65 a un 80% d'IVDDM (In Vitro Digestible Dry Matter), sobre un 20% de fibres NDF (Neutral Detergent Fiber) i un 23% de fibres ADF (Acid Detergent Fiber). La part terrestre conté entre un 10 i 14% de proteïna crua i entre un 80 i 85% d'IVDDM.

La raïl a soles és rica en vitamina C, mentres que les fulles verdes i tendres (comestibles) ho són en major mesura en vitamina A, pero també en C, K i calci.

Cultiu[editar]

El seu cultiu està relativament emparentat en el de la col. Te preferències per terres poc calcaries (relativament àcides), pero soporta be terres llaugeres i relativament pobres. No es desenrolla correctament en terres molt compactes o de baix drenage.

Les llavors del nap són chicotetes. En planter han de tindre un bon control d'humitat per la germinació. La terra del planter ha d’estar ben llaurada i lliure de males herbes.

En terra es planta en files separades 25 cm, i dins de cada filera, es separen 5 cm entre llavors. Es sol fertilisar uns 3 dies despuix del sembrat, sempre al costat de les llavors, no directament. Quan brota, es sol replantar a una distància entre plantes de 8 cm.

El sembrat es pot fer durant tot l'any. El cultiu sol durar un parell de mesos, en rec abundant. No requerix de Sol directe.

El cultiu de primavera es sol collir en l'estiu pel consum directe. Les de l'estiu es cullen abans de les gelades.


Usos culinaris[editar]

Arròs en fesols i naps

Els naps es mengen normalment bollits havent tret la capa exterior que sol estar bruta de terra. Combinen be en el porc i atres carns animals. Com gran part de les plantes de la família Brassicaceae es considera que el seu consum protegix de diversos tipos de càncer

El arròs en fesols i naps és un plat típic de la gastronomia valenciana. Nap i col és també una combinació molt típica. Són plantes ya conegudes per grecs i romans despuix substituïdes per les creïlles.