Novelda

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Castell de la Mola i Santuari de Santa Maria Magdalena

Novelda és una localitat situada en la comarca de la Vall del Vinalopó, en la província d'Alacant. Segons el cens del INE de l'any 2018, conta en una població de 25.725 habitants. Es troba situada junt al riu que dona nom a la vall, a 165 quilometros del Cap i Casal.

Economia[editar]

Les activitats eonómiques fonamentals són el cultiu del raïm i el comerç d’especies (sobre tot safrà); també és molt important l’extracció i producció de marbre de les numeroses canteres que es localisen en el seu terme i en el d’unes atres poblacions colindants, com la Romana i el Pinós.

Història[editar]

Troballes arqueologiques en coves i assentaments (Cova dels Misteris, Cova del Migdia) testimonien que la localitat fon habitada des de la Prehistòria. Els almohades, en el sigle XII, s’assentaren en un tossal conegut com la Mola, a on construïren un castell que fon conquistat pels cristians en l'any 1252.

Monuments[editar]

La ciutat –titul otorgat en 1901- de Novelda te un gran valor monumental del qual destaca el seu patrimoni:

  • Casa Museu Modernista: Conte un espai dedicat al llegat del cientific i mari Jorge Juan i Santacilia.
  • Centre Cultural Gómez–Tortosa,
  • Casino.
  • Santuari de Santa Maria Magdalena: a 3 km de la poblacio es situa este santuari dedicat a la patrona de la localitat, que s’erigix davant del castell.
  • Castell de la Mola: En el qual destaca la seua Torre Triangular, unica en Europa.
  • Museu de Prehistòria.
  • Iglesia archiprestal de Sant Pere: Concebuda en estil barroc.

Municipis d'El Mig Vinalopó

L'Alguenya    Asp    Elda    Fondó de les Neus    Fondó dels Frares    Monòver    Monfort    Novelda    Petrer    El Pinós    La Romana de Tarafa