Oregon

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Localisació d'Oregon en els Estats Units

Oregon és un dels 50 estats que conformen els Estats Units d'Amèrica, ubicat en el noroest, en el litoral del Pacífic. Està al sur de Washington, a l'oest de Idaho i al nort de Califòrnia i Nevada. Els rius Columbia i Snake formen la major part de les seues fronteres al nort i est, respectivament. El vall del riu Willamette en l'oest d'Oregon és la regió més densament poblada i en la que l'agricultura és més productiva. Oregon és el nové estat més extens i el vigèsim sèptim més poblat. Salem és la capital de l'estat i la tercera ciutat més poblada; Portland és la més populosa.

La zona fon habitada per moltes tribus indígenes abans de l'aplegada dels comerciants, exploradors i colóns que formaren el govern autònom de Oregon Country en l'any 1843. El territori d'Oregon fon creat en 1848 i se convertí en l'estat d'Oregon el 14 de febrer de 1859.

Oregon té un dels païsages més diversos que inclou la ventolera costa del Pacífic, volcans, glaciars i montanyes escarpades de la serra de les Cascades. Se coneix pels seus boscs alts i densos que cobrixen un terç del nort de l'estat i la mitat del sur. Atres àrees inclouen plans i deserts que cobrixen aproximadament la mitat de l'estat en l'est i el nort central, i boscs menys densos de pins en el nordest.

Mont Hood és el punt més alt en l'estat a 3.429 m. El parc nacional del Llac del Cràter és l'únic parc nacional de l'estat.

Enllaços externs[editar]