Ortografia de la llengua valenciana RACV

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Portada del llibre

Ortografia de la llengua valenciana és el títul d'un llibre editat per la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) que tracta sobre les normes ortogràfiques per a escriure be en valencià, Normes d'El Puig. Fon editat per la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Valéncia en l'any 1994, quinta edició, baix l'assessorament de la RACV. Maria Dolors Garcia Broch fon la Tinent d'Alcalde de la Regidoria d'Educació, Acció Cultural i Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Valéncia, que és l'autora del pròlec del llibre.

Ficha del llibre[editar | editar còdic]

  • Títul: Ortografia de la Llengua Valenciana
  • Imprenta: Mateu-Tormo, S.L.
  • Editorial: Ajuntament de Valéncia
  • Any: 1994 (Quinta edició)
  • ISBN: 84-88639-31-7
  • Depòsit llegal: V-2123-1994.

Cita[editar | editar còdic]

En 1979 apareix un sistema ortografic elaborat per la Seccio de Llengua i Lliteratura de la Real Academia de Cultura Valenciana (entitat que en el nom de Centre de Cultura Valenciana fon una de les firmants de les del 32) que supon:

a) una superacio de les normes del 32;

b) una separacio clara de la normativa de l'Institut d'Estudis Catalans (base de les del 32);

c) un intent cientific de dotar a la llengua valenciana d'una codificacio grafica funcional.
Ortografia de la Llengua Valenciana (Real Academia de Cultura Valenciana. Valencia, 2005)
1981. L'oficialisacio de l'ortografia de la seccio de Llengua i Lliteratura de la Real Academia de Cultura Valenciana (RACV) tingue lloc en un gran acte celebrat el 7 de maig de 1981 en el Real Monasteri del Puig de Santa Maria. Estes Normes del Puig, nomenades 'Normes Ortografiques de l'Idioma Valencià' foren adoptades com a propies per la Comissio Mixta de Bilingüisme, sent publicades de manera oficial per la Secretaria General Tecnica de la Conselleria d'Educacio del Consell Valencià. La societat valencianista Valencia 2000 fa la 1ª edicio de l'obra 'El Crit de la Llengua' del llingüiste i Academic de la RACV Josep Alminyana Vallés i Joan Alarcó i Preciado. Una primera recopilacio de testimonis en defensa de la Llengua Valenciana que aporta importants documents originals dels nostres autors entre els sigles XIV i XVIII. Els originals, presentat pel llingüiste Alminyana, acrediten l'incomparable valor historic de l´indiscutible Idioma Valencià.
¿Llengua Valenciana o dialecte barceloní? (Neocatalà). La suplantació d'una llengua. Segles XIX y XX., per Mª Teresa Puerto Ferrre (Valéncia, 2005)

Enllaços externs[editar | editar còdic]