Paco Cabanes i Pastor

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Paco Cabanes, "El Genoves"
"El Genoves" en una partida

Paco Cabanes i Pastor, més conegut com "El Genovés", és un pilotari valencià, naixcut en Genovés, La Costera (Comunitat Valenciana) el 20 de decembre de 1954. Estigué en actiu des de l'any 1971 fins a l'any 1995.


Senyes biogràfiques[editar]

Parlar de Pilota Valenciana és parlar de Paco Cabanes El Genovés, considerat el millor pilotari de l'historia. El Genovés va nàixer en el mateix poble que li dona nom, i ya de ben chicotet jugava pel carrer a raspall, analisant el domini del joc dels hòmens majors, dels qui deprenia. Més tart, abandonà la modalitat del raspall i es centrà en l'Escala i Corda, a on acumularia un palmares ben replet d'èxits.

El Genovés treballava d’obrer en Benissa quan en 17 anys decidix provar fortuna en el joc professional. La seua proyecció es fulgurant, meteòrica; en tan sols un any passa de ser un novat a ser tota una figura, a tractar de tu a tu a grans estreles del moment com el mític Antoni Reig Rovellet. La seua pegada és tan devastadora, la seua calitat resulta tan insultant, que en poc de temps el boca a boca escampa la seua fama per tot arreu del territori valencià.

La Federació Espanyola de Pilota tan sols arreplegà les modalitats vasques del joc i rebujà les valencianes (a pesar de ser molt més antigues), per lo que es creà la Federació de Pilota Valenciana. Foren temps difícils puix l’ auto-odi i els complexos dels valencians ningunejaren este deport, que era considerat de tòfols, pero el carisma de Paco, juntament en l’arribada de la RTVV ajudà a popularisar-lo i fer-lo renàixer de nou.

El Genovés colpejava en la dreta i l'esquerra, n'acceptava partides desiguals per a donar espectàcul (com per eixemple jugar tan sols en una ma o en inferioritat numèrica (dos contra tres)), fon una força devastadora de la naturalea capaç d'enviar la pilota al palc amprant-se a mig gas, un deportiste incansable que no donava una sola bola per perduda i que passava com una aplanadora per damunt dels seus rivals en el trinquet. Aixina era ell.

Paco tingué la mala sort de que el Campeonat Especial d'Escala i Corda es creara en els últims anys de la seua carrera per lo que a soles pogué conquistar sis. I ho feu front al seu gran rival, Enric Sarasol I, en lo que foren èpics duells de titans. Guanyà també a fins pilotaris com Alfret Hernando "Fredi", i es retirà just al proclamar-se campeó en l'any 1995 al chafar a un fabulós Alvaro Navarro de 20 anys, al que Paco doblava en edat.

Hui es recorda a Paco no sols com un mit vivent de la Pilota Valenciana, sino com l'artífex de la resurrecció d'este deport, que si pot mirar en optimisme al futur és gràcies a l’ ombra colossal de El Genovés. En la seua casta i el seu dispar assessí ha conseguit que lo poble valencià recupere l’ amor propi i torne a apreciar lo seu. Ara li toca al seu fill, Josep Cabanes Genovés II continuar ofrenant noves glories a la Pilota Valenciana i a la seua terra.

Està considerat el millor jugador de Pilota Valenciana de tots els temps, el millor deportiste valencià del sigle XX. El Trinquet de l’ Universitat Politècnica de Valéncia du el seu nom.

Palmares[editar]

Paco Cabanes, "El Genoves", guanyador de la final individual del Trofeu Bancaixa en 1995.

Títuls individuals[editar]

Selecció Valenciana[editar]

  • Campeó del I Torneig Cinc Nacions a Llargues (1993).
  • Campeó del I Campeonat Mundial a Llargues (1996).
  • Millor jugador del I Campeonat Mundial a Llargues (1996).

Atres èxits[editar]

  • 3 Sub-campeonats del Campeonat Especial d’ Escala i Corda (1992, 1993 i 1994).
  • Sub-campeó del II Torneig Cinc Nacions (1994).


L'Anècdota:[editar]

El Premi Príncep d’ Astúries dels Deports mai va ser concedit a El Genovés, a pesar de que els seus mèrits deportius superen en molt als de la gran majoria de guardonats.


Enllaços externs[editar]