Palau Ducal de Gandia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Palau Ducal de Gandia.

Entre els monuments més importants de la ciutat de Gandia destaca el Palau Ducal o Palau Ducal dels Borja, que ha segut objecte de numeroses restauracions. Casa natalícia de Sant Francesc de Borja. Destaca el Pati d'Armes, gòtic i la Galeria Rossejada, del sigle XVII, en taulellets originals de l'época. Està considerat una de les mansions senyorials més importants de la Corona d'Aragó. L'habitació de Francesc de Borja se conserva pràcticament tal i com estava en aquell llavors i no se permet chafar-la, a soles pot vore's des de fora.

Història[editar]

El rei Jaume II el Just, concedix en l'any 1323 el senyoriu de Gandia al seu fill l'infant Pere, i el seu fill Alfons el Vell, hereta posteriorment este senyoriu (1359) i ho eleva a la categoria de Ducat Real en 1399. És Alfons el Vell, qui escomençara la construcció del palau.

En l'any 1485 Rodrigo de Borja, (futur Papa Aleixandre VI), despuix de satisfer un deute que el rei Ferrando el Catòlic tenia, des de l'any 1470, en la ciutat de Valéncia, a on Gandia actuava com a penyora, compra el Ducat de Gandia, per al seu fill Pere Lluís de Borja, qui es convertix en el primer duc de Gandia.

En 1887 els jesuïtes compraren el Palau Ducal en subasta publica, ya que se trobava en practica enruna.

Dependències[editar]

En el seu interior són de destacar els següents salons i capelles:

  • El Saló d'Aguiles
  • La Galeria Rossejada, formada per cinc sales en els sostres pintats a l'oli per Gaspar de la Huerta i el seu taller. Inicis del sigle XVIII. Destaca la sala central, o Sala de la Glorificació, en una barroca alegoria del triumfo de Sant Francesc de Borja.
  • El Saló de les Corones
  • La Capella neogòtica
  • La Santa Capella

Vore també[editar]

Referències[editar]

Bibliografia[editar]

  • SOLER SALCEDO, Juan Miguel (2008). Nobleza Española: grandeza inmemorial 1520. Visión Libros. ISBN: 8498861799.

Enllaços externs[editar]