Palau de Vistabella del Maestrat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda

L'Antic Palau de Vistabella del Maestrat, en la comarca de l'Alcalatén, en  la Província de Castelló, també conegut com la Presó i Palau del Rei Pere el Cerimoniós, és un conjunt format per dos edificis annexos declarats Bé de Rellevància Local per la Generalitat Valenciana.

El conjunt format pel palau i la presó anexa, es localisa en ple núcleu urbà, prop de l'Iglésia i del carrer Major, en concret abasta part dels carrers Jesús (els números 5 i 7 el palau) i Forn Vell (números 8, 10, 12 la presó).

Descripció[editar]

Es tracta d'un palau construït seguint els cànons renaixentistes, en una frontera en la qual destaca el ràfec tallat en fusta. El rest de la construcció ha patit modificacions degudes a reformes i intervencions a lo llarc de l'història, pero a pesar d'això encara pot percebre's la composició tripartida, les portes d'accés se situen en la planta baixa, grans balconades en llinda, tres en total, en l'espai central i, finalment, en el pis superior, una gran balconada correguda tallada en fusta, igual que el nomenat ràfec.

Història[editar]

Del Palau se sap que estava construït en l'any 1338, ya que en este any va ser residència del rei de la Corona d'Aragó Pere IV el Cerimoniós

Per la seua banda l'edifici que eixercia les funcions d'antiga presó es troba adossat a l'antic palau, i en ell es pot vore la cela a on es recloïa als presos.

El complex format per les dos construccions es complementa en unes cavallerices cobertes en arcs de mig punt, que varen ser utilisades com a lloc per a situar el forn municipal, actualment encara en funcionament.