Palau dels Berga

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda

El Palau dels Berga o Fàbrica de Palos és un antic palau residencial de la família Berga, a la eixida de la localitat de Forcall (Ports de Morella), en la Comunitat Valenciana, al marge dret del riu Morella, en el lloc a on s'unix en el riu Cantavella.

Està considerat com a Be d'Interés Cultural per la Generalitat Valenciana.

Arquitectura[editar]

El palau dels Berga en Forcall és en realitat un conjunt d'edificis que a lo llarc de l'història han tengut diferents usos i utilitats. El palau i el molí es poden considerar com els elements arquitectònics més antics del conjunt.

Pertanyia a la família Berga i en l'any 1568, ya se li coneixia com Palau d'En Mallades; deixant d'utilisar-lo com residència a partir de l'any 1756, any en que el lloguen a José Frasno. La família dels Berga, originària de Gascunya, es dedicava al comerç de gra i va eixercir el càrrec de recaptador dels Delmes del poble per al Bisbat de Tortosa, al qual pertanyia.

En el conjunt des d'un inici hi havia un molí, fariner en el seu orige, que es va utilisar més tart, per a la maquinària de la fàbrica (fàbrica de textils Palos), que es va instalar en part dels edificis del complex.

Es poden contemplar les parts del molí i els accessoris que s'utilisaven per obtindre energia per a movilisar la maquinària de la fàbrica textil. El palau residencial es construïx en posterioritat al molí, i de l'edifici original queda l'austera frontera de fàbrica de sellars que permet distinguir l'estructura d'una arquitectura típicament gòtica.

La frontera presenta finestrals i un escut heràldic datat en el sigle XVI, cap a l'any  1540, que està també considerat com a bé d'interès cultural, segons la Generalitat Valenciana. El palau tenia una capella que se situava en el lateral dret.

Respecte a l'interior, encara poden observar-se portes i teginats molt artístics. El palau es va acabar afegint, en el sigle XVII un cos superior en tàpia i una llògia que imita clarament la frontera del Palau dels Osset, que es troba en el núcleu poblacional de Forcall, i està catalogat com Bé Immoble de Rellevància Local.

Va ser ya entrat el sigle XIX, en l'any 1850, quan Francesc Palos Guarch, trasllada la seua fàbrica textil a la masia dels Berga. Per poder fer més fàcil la faena es duen a terme treballs de construcció d'edificis auxiliars d'us industrial, arribant a tindre fins a 50 treballadors.

En un primer moment la zona es dedicava econòmicament a l'aprofitament de la llana de les ovelles de les masies del voltant. Encara que en esta masia l'activitat principal era la del molí de gra. Això canvià quan s'instalà la família Palos la qual transformà en fàbrica textil l'activitat principal. Primerament es dediquen al filat, posteriorment a teixir i al final es transforma en una fàbrica de lones, activitat que va seguir eixercint fins a finals del sigle XX.

La importància de la fàbrica textil va ser tal que la família va tindre prou influència per a conseguir que es portara a terme un canvi en el traçat de la carretera a Morella.

Actualment està en ruïnes i en les seues instalacions s'han construït uns corrals.