Palau dels Comtes de Cirat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Palau dels Comtes de Cirat

El Palau dels Comtes de Cirat, està situat en la comarca de l'Alt Millars, en la Comunitat Valenciana, és un palau catalogat, per declaració genèrica, com Be d'Interés Cultural, per la Generalitat Valenciana.

Està ubicat en el centre de la població de Cirat, en la nomenada plaça Major, podent-se datar en el sigle XIV, considerant que alguns autors ademés, consideren que s’alça sobre els restos de basaments romans. Atres en canvi, consideren la seua datació dos sigles més tart, en el sigle XVI.

Història[editar]

Cirat era terra de musulmans i pertanyia als dominis de Abu-Zaid fins a la seua mort que va passar a la corona. A mijan sigle XIV Cirat passa a mans de Gonzalo Ximénez d'Arenós, al ser venut i d'esta manera queda incorporat a la baronia d’Arenos, encara que més tart va passar novament a la corona.

Descripció[editar]

El Palau dels Comtes de Cirat està situat en la plaça principal de la població, tractant-se d'un edifici fortificat, que presenta planta rectangular, utilisant per a la seua fabricació pedra de grans dimensions.

En la seua frontera es poden contemplar un número considerable de finestres, aixina com una porta que presenta un arc de mig punt, que podria considerar l'entrada principal a la residència.

El seu caràcter defensiu queda reflectit en els restos de merles i espilleres, havent desaparegut atres elements com a conseqüència de les constants reformes que va experimentar a lo llarc de la seua història.

La torre, que es troba a escassos metros, també era part dels elements defensius, la qual es travessava per mig d'un pont llevadís.

El palau comtal en un primer moment estava comunicat en la torre, pero per motius d'herència, la propietat es va dividir en tres parts, demolint la part central (edificant-se pisos) i deixant la torre aïllada del rest del palau, del que realment formava part.

En l'any 1981 es va procedir a la demolició del rest de la frontera de lo que va ser el palau.