Parlament Europeu

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Europarl logo.svg

El Parlament Europeu és l'institució constitucional que en l'Unió Europea (UE) representa directament als ciutadans de l'Unió. És triat cada cinc anys per mig de sufragi universal, directe i secret pels ciutadans europeus en les votades europees. És el major parlament democràtic del món i, en l'Unió Europea, l'únic organisme de naturalea supranacional que és directament triat.

En l'any 1979 va ser elegit per sufragi universal per primera vegada i des de llavors s'han anat celebrant eleccions en el Parlament Europeu cada cinc anys. No obstant, a partir de les segones eleccions, la participació entrà en un llarc declivi que no es va interrompre fins a l'any 2019, quan aumentà en 8 punts percentuals i superà la barrera del 50% per primera vegada des de 1994. L'edat de vot és de 18 anys en tots els estats membres llevat de Malta i Àustria, a on és de 16, i Grècia, a on és de 17.

A pesar de dispondre de competències llegislatives que no tenen el Consell i la Comissió, el Parlament Europeu manca d'iniciativa llegislativa formal, a diferència de la majoria de parlaments nacionals dels estats membres. El Parlament és la «primera institució» de l'UE i té les mateixes competències llegislatives i presupostàries que el Consell (excepte en els àmbits en els que s'apliquen procediments llegislatius especials). També dispon d'un control equitatiu sobre el presupost de l'UE. Finalment, la Comissió Europea, que és l'orgue eixecutiu de l'UE, està obligada a rendir contes davant del Parlament, que accepta o rebuja el candidat proposat pel Consell com a president de la Comissió aixina com la Comissió en el seu conjunt, a més de poder forçar la seua dimissió per mig d'una moció de censura.

L'actual president del Parlament Europeu és David Sassoli (S&D), que va ser elegit en juliol de l'any 2019. Hi ha uns quants partits en representació en la càmera, els més grans dels quals són el Grup del Partit Popular Europeu (PPE) i l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D). Les últimes eleccions a escala europea foren les eleccions al Parlament Europeu de 2019. El Parlament Europeu opera des de tres ciutats: Brussel·les (Bèlgica), Luxemburg i Estrasburc (França). Les oficines administratives (o Secretaria General) se troben en Luxemburg i les sessions plenàries se celebren en Estrasburc i Brusseles, ciutat a on també es reunïxen les comissions.

El Parlament Europeu dispon de 36 oficines d'informació repartides pels diferents estats membres.