Percichthys melanops

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Truita negra

La truita negra, truita criolla o pocha (Percichthys melanops) és una espècie de peix de la família Percichthyidae, endèmica en aigües de Chile.

Descripció[editar]

Medix de 8 a 24 cm de mija de llarc, i 150 g de pes. Posseïx un cos una miqueta gros, allargat, d'altura 3,1-3,3 de la llongitut; cavitats mucípares anterior dorsal i inferior orbital, i regió ventral. En escames ctenoídeas en tronc, i escames chicotetes cicloïdals al capdavant. La seua boca mija, pre maxilars i dents còniques, en l'extrem posterior maxilar serrat. L'opèrcul en espina perillosa, preopèrcul serrat, i marge ventral d'opercular, subpercular, interopercular serrats. Espina dorsal en nou rajos; aleta anal en tres espines i 9 rajos blans; aletes ventrals en posició toràcica en una espina i cinc rajos, en el primer raig prolongat.

El color d'esta espècie és semblant a Percichthys truita , encara que predominen el grisenc blavós, i taquetes fosques en el cos. De tamany notablement menor, menys abundant, i extremadament difícil de separar de P. truita.

Amenaces actuals i potencials[editar]

Està en risc d'extinció per:

  1. depredació per espècies introduïdes
  2. intervenció del hàbitat per contaminació industrial i orgànica
  3. alterat el seu ambient (fragmentat) per canalisació degut a construir centrals hidroelèctriques.

Font[editar]

Referències[editar]

  • Campos H., J. F. Esparver. 1996. Diferenciació morfològica entre Percichthys truita i Percichthys melanops (Perciformes: Percichthydae) entre 36é i 41é Lat S (Chile i Argentina), a través d'anàlisis multivariats. Gayana Zoologia. 60(2): 99-120