Plaça de bous de Castelló

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Plaça de bous de Castelló

La plaça de bous de Castelló, fon inaugurada a principis del sigle XIX, el 2 de juliol de 1887, es troba junt al Parc Ribalta.

Història[editar | editar còdic]

En l'any 1878, la plaça de bous a on es realisaven els festejos fon derribada per la seua poca seguritat (estava construïda de fusta i rajola). Este fet fon el que va impulsar a Hipólito Fabra Adelantado, Joaquín Calduch Roig, Luciano Ferrer Calduch, José Ripolles Llorens, i Juan i Joaquín Fabregat Viché a formar una societat d'accionistes per a construir una nova plaça de bous estable​.

Dita societat va materialisar eixa voluntat per mig de l'adquisició, en l'any 1885, d'uns terrenys i l'encàrrec del proyecte a l'arquitecte i anterior alcalde de la ciutat, Manuel Montesinos Arlandis, el qual va finalisar la construcció el 12 de giner de l'any 1887. L'escultor José Viciano Martí realisà el medalló en bronze en que destaca el cap d'un bou per a la frontera principal de la plaça. Fon també este artiste el mateix que realisà l'estatua en homenage al rei [[Jaume I] per a la ciutat de Castelló.

El dia 3 de juliol de 1887 es va inaugurar la plaça en un festeig a on els toreros “Lagartijo” i “Frascuelo” es varen enfrontar a bous de la ganaderia del Duc de Veragua; en una plaça abarrotada. Sent “Caramelo” el primer bou bregat en la nova plaça.

Descripció[editar | editar còdic]

Actualment, la plaça conta en un rogle de 49 metros de diàmetro. És un polígon de 60 costats que forma una arcada en cada u d'ells, en uns tendits de pedra artificial i selleria al final dels quals se situen unes cadires de replà. La plaça s'arremata en un pis cobert de nayes​ i taulonets.

Respecte a la capacitat, la reforma de la plaça que es produí en l'any 2004, la qual va reduir l'aforament en 1.200 places, podent albergar 13.000 espectadors.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Hernández de Miguel, Carlos (2019). Los campos de concentración de Franco. Penguin Random House. pp. 30 y 255. ISBN 978-84-666-6478-3

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons