Plaça de l'Ajuntament

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vista general de la plaça de l'Ajuntament de Valéncia.

La Plaça de l'Ajuntament és el nom que rep la plaça més gran i cèntrica de la ciutat de Valéncia. Ha tengut diversos noms, [Emili Castelar]] en la II República (1936-1939) , durant el franquisme Plaza del Caudillo, en acabant de la Transició Plaça del País Valencià fins a l'any 1987 i despuix com nom de consens el actual de l'Ajuntament . N'hi ha una proposta per part del Consell Valencià de cultura que rea el nom de Jaume I, el fundador del Regne cristià de Valéncia.

Orige[editar]

L'actual plaça te un orige relativament pròxim, fins a final del sigle XIX el seu lloc estava ocupat per l'històric Convent de Sant Francesc i el barri de peixcadors que donà nom a l'actual carrer de les barques.

Després de derrocar el convent se va crear la plaça utilisant el solar i jardins del mateix, si be fins ya entrar el sigle XX no adoptà la seua forma actual, passant per diverses remodelats i proyectes.

Descripció[editar]

Té una forma triangular, en la Plaça del Mercat al nort i la replaça de l'Estació del Nort al sur. En la vora de l'oest trobem l'Ajuntament de Valéncia, i al est de l'edifici de Correus. Al nort de la plaça n'hi ha una gran font, i al sur, un gran espai obert envoltat d'aparadors de flors. La seua fisonomia actual procedix d ela reforma realisada pel arquitecte Javier Goerlich entre els anys 1931 i 1935, encara que ha desaparegut el mercat neobarroc de flors subterràneu que va rebre el nom popular de la escopidera.

Monuments, edificis i museus de la Ciutat de Valéncia · Escutdevalencia.png
Llonja de Valéncia · Estació del Nort · Catedral de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau de la Generalitat · El Micalet · Palau de Justícia · Torres de Quart · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · Plaça de l'Ajuntament · Sant Joan del Mercat · Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Torres dels Serrans · Plaça de la Mare de Déu · Palau de Benicarló · Plaça del Mercat