Plaça de la Pau (Castelló)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar

La Plaça de la Pau és una plaça que està situada en el centre de la ciutat de Castelló. Està situada al costat de la Porta del Sol. La plaça és l'encreuament d'importants carrers comercials.

Història[editar]

Antiga plaça dels Llavaners Vells. Començà a denominar-se aixina en l'any 1860 en la finalitat de commemorar la pau firmada en Marroc per l'acabament de la batalla de Wad-Ras. En la plaça es feu un passeig que en 1864 fon eliminat per resultar incómodo. Llavors n'hi havia un tram en la plaça que ya es denominava "Glorieta de la Pau". En l'any 1888 creuava per la plaça la mítica Panderola, un trenet al seu pas per la ciutat que deixà de funcionar en 1963.

En l'any 1890 començà a construïr-se el Teatre Principal, en eixa edificació es tancà el recint de la plaça. En 1982 la plaça fon remodelada per última volta d'acort en el proyecte de Joaquín Tirado i Pilar Rovira.

Descripció[editar]

En la Plaça de la Pau se troba un dels edificis més emblemàtics de la vila de Castelló, el Teatre Principal. També podem trobar l'antic edifici del Banc d'Espanya hui convertit en la Subdelegació del govern.

En el centre de la plaça podem trobar un quiosc d'estil moderniste reconstruït en l'any 1984, que correspon a una reproducció de l'antic quiosc que se trobava en eixa plaça. Gran part de la plaça és peatonal i una de les més frequentades. Per la Plaça la Pau passen la majoria de les desfilades de les Festes de la Magdalena.

Curiositats[editar]

En eixa plaça estigué l'abaixador de la Panderola, un ferrocarril que feya un trayecte entre el Grau fins a la població d'Onda.