Senyal Real d'Aragó

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
(Redirigit des de «Quatribarrada»)
Anar a la navegació Anar a la busca

El Senyal real o quatribarrada era l'insígnia personal dels reis aragonesos i representava la Corona d'Aragó. En orige, esta insígnia no tenia un número definit de barres roges sobre fondo groc, i es coneixen molts eixemples en una, dos, tres, quatre o sis barres.

En este mapa de l'any 1426 s'aprecien les banderes catalana (Casa de Barcelona) i la Real Senyera Coronada. Abdós banderes tenen dos barres.
En este mapa de l'any 1476 s'aprecien la bandera aragonesa, la bandera catalana o de la casa de Barcelona i la bandera del Regne de Valéncia. Tant la Senyera com la bandera de la casa de Barcelona tenen una barra mentres que la bandera aragonesa en té dos.
En este mapa de l'any 1578 apreciem com la Real Senyera Coronada, la bandera dels valencians, té quatre barres, mentres que la de la Casa de Barcelona encara en té tres.
Esta pintura tracta la conquista de la ciutat de Valéncia per Jaume I, en els trages apareixen les barres duplicades, mentres que en les banderes a lo alt de les torres i la bandera que porta el page du dos barres


La quatribarrada en l'actualitat[editar]

Encara que històricament la titularitat de la quatribarrada li pertocaria a Aragó, actualment representa a la Comunitat Autònoma de Catalunya (Comtats Catalans), en conte de la Bandera de la Casa de Barcelona, la bandera que per tradició li correspondria.

Encara que la quatribarrada també és bandera oficial de per eixemple localitats valencianes com Ontinyent, Vila-real o Bunyol, la província francesa dels Pirineus Orientals (bassada principalment en el comtat català del Roselló), ademés de que les quatre barres estan integrades en la majoria d'escuts i banderes dels territoris que conformen l'antiga Corona d'Aragó com son les banderes d'Aragó, la de la Casa de Barcelona, la bandera valenciana, la bandera de les Illes Balears, la bandera nacionalista siciliana, la bandera del Roselló, etc.

Quatribarrada
Senyera del Regne de Valéncia
Bandera de la Casa de Barcelona
Bandera de les Illes Balears
Bandera d'Aragó