Rafael Guastavino

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Rafael Guastavino

Rafael Guastavino Moreno, (1842, Valéncia (Espanya) – †1908, Baltimore (EEUU)), arquitecte i constructor valencià que va desenrollar gran part de la seua activitat en els Estats Units, on va difondre el sistema constructiu basat en la volta de rajola vista.

Biografia[editar]

Es va formar com a arquitecte en Barcelona, a on va iniciar el seu treball i va construir la fàbrica Batlló. En Vilasar de Dalt, província de Barcelona, va construir el Teatre de La Massa, en una volta de 17 metros de diàmetro per 3,5 metros de flecha i un òcul central de 4 metros de diàmetro, que s'inaugura el 13 de març de 1881, quan ell ya havia partit cap als Estats Units. En els Estats Units va patentar el denominat Guastavino system, de provable orige romà, i que a Espanya, i Itàlia era conegut com volta de rajola de pla, volta tabicada, o volta catalana (a partir de la seua utilisació massiva durant el modernisme català), tradicional de l'arquitectura valenciana, catalana, i extremenya.

Des de l'any 1881 va residir en Nova York a on es va fer famós gràcies al sistema per a construir grans voltes en rajoles i ciment. Centrat en la construcció d'este tipo de volta tapiada constituïx la companyia Guastavino Fireproof Construction Company, per a la construcció d'estos tipos de voltes tapiades. La participació de Guastavino en les obres consistia en el disseny i elaboració de la volta.

Obra[editar]

El seu llegat es pot vore en edificis emblemàtics d'unes quantes ciutats nort-americanes, a on la seua participació en la construcció de les voltes fon fonamental:

Al final de la seua vida havia construït en el sistema que ell mateix va idear 360 edificis en Nova York, un centenar en Boston, ademés d'edificis en Baltimore, Washington DC o Filadèlfia. La seua llabor fon continuada pel seu fill, Rafael Guastavino Expósito.

Enllaços externs[editar]