Raspall

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Partida de Raspall en Llosa de Ranes.

El raspall és una modalitat de pilota valenciana d'estil directe que es caracterisa sobretot pel fet de que no es juga a l'alt, és dir, no importa el número de bots que efectue la pilota.

Esta modalitat és l'única junt en la d'escala i corda que conta en jugadors professionals. És molt disputada en les comarques situades al sur del riu Xúquer com poden ser la Safor, la Costera, la Canal de Navarrés, la Marina Alta o la Marina Baixa encara que també és popular en la Ribera Baixa.

Rep este nom, ademés del de raspot o raspallot pel fet que els jugadors han de raspar el sol en els dits per a tornar la pilota ya que és prou corrent que esta vaja rodant per terra.

El lloc a on es juga és en el trinquet

Regles[editar]

Si la pilota toca el tamborí (bisell existent en la part inferior de la paret frontal del trinquet) o si s'està jugant en el carrer que sobrepassa la ralla que delimita el final del camp. En este cas és tant de l'equip que ha colpejat la pilota.

Si un jugador colpeja la pilota pero este retrocedix comet falta , conseguint un tant a l'equipe rival.

Si un jugador colpeja la pilota en una atra part del cos distinta de la mà fa una falta.

Si jugant en el trinquet un equip ha encalat la pilota en les galeries situades en la part superior comet una falta.

Cancha[editar]

Les partides de raspall se solen disputar en un trinquet, pero també és possible disputar-les en un carrer ya siga natural o Carrer de la pilota artificial.

Pilota[editar]

En general es juga a raspall en pilota de vaqueta encara que si es juga entre aficionats també és comú l'us de pilota de badana.

Competicions[editar]

La competició més important sense dubtes és l'individual de raspall. Per equips, el trofeu més important és, a nivell professional, la Lliga Professional de Raspall. A nivell aficionat, la competició en més participants i més solera és el Fundació Ruralcaixa, en prop del centenar d'equips, dividits en vàries categories, i que tenen un nivell altíssim en la seua primera categoria, com la participació de jugadors com Lluiset, Roberto, Juan Cabanes, Carlos d'Oliva o El Moro d'Alcàntera, tots ells ex-jugadors professionals de primer nivell.

Enllaços externs[editar]