RENFE

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Logotip actual de Renfe-Operadora
Tren Euromed, de grans llinies de RENFE en l'estació de Benicarló-Peniscola

La Ret Nacional dels Ferrocarrils Espanyols (en castellà Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles), RENFE, és una companyia de ferrocarrils que va operar en tot el territori espanyol des de l'any 1941 fins al 31 de decembre del 2004.

Fon creada pel general Franco en l'any 1941, a soles va finalisar la guerra civil espanyola, en l'intenció de reparar els danys que la xàrcia ferroviària havia patit. Per a tal fi, va nacionalisar les companyies ferroviàries existents, com la companyia de camins de ferro del nort (de la que pren el nom l'Estació del Nort de Valéncia), o la companyia M.Z.A, entre atres.

En els anys 80, RENFE es va dividir en unitats de negoci en la part de viagers i mercaderies. Les sis unitats de negoci són les següents:

  • Rodalies Renfe
  • Regionals Renfe
  • Llarc Recorregut Renfe / Grans Llínies Renfe
  • Alta Velocitat Renfe
  • Mercaderies Renfe
  • Fabricació i manteniment Renfe

En l'any 2004 s'aprovà la llei que va permetre la lliberalisació del sector ferroviari. Per a tal fí el monopoli de RENFE havia de terminar, aixina, des de l'1 de giner de 2005, RENFE se'n va dividir en dos empreses, Adif (Administrador de Industries Ferroviàries), que continuava tenint el monopoli natural de la gestió de la ret ferroviària i de la qual es va separar l'empresa Renfe-operadora encarregada de la gestió del transport de viagers i mercaderies en regim de lliure competència.

El nou model preveu que Adif siga qui mantinga la ret i les operadores ferroviàries que les gasten paguen un cànon (Renfe-operadora també està obligada) per utilisar-la.


Enllaços externs[editar]