Riu Albaida

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Riu Albaida
El riu Albaida en el Pasar a Natural de la Cova Negra

Llongitut: 52,3 km
Altura del naiximent: n/d
Cabal mig: 4,78 m³/s
Superfície conca: n/d
Conca hidrogràfica: Confederació Hidrogràfica del Xúquer
Països que travessa: Espanya
Desembocadura: Riu Xúquer
Ample desembocadura: n/d


El riu Albaida és un riu de la província de Valéncia i afluent del riu Xúquer per la seua banda dreta. Naix en les ales de montanya de la Serra del Benicadell, en el parage conegut com Font de Fontanars, aigües dalt de la ciutat d'Albaida, en el port del mateix nom, cap al sur de la província de Valéncia.

Creua de sur a nort la comarca de la Vall d'Albaida, comarca a la que li deu el seu nom.

Travessa els térmens municipals d'Albaida, Bufalí, Montaverner, Bellús, Genovés, Xàtiva, Senyera i Vilanova de Castelló, a on desemboca en el riu Xúquer.

El seu traçat es curvilíneu degut a la presència de numerosos accidentes geogràfics que deu sortejar (Cova Negra, Ambastida, el Puig, l’Alt de Requena, el Cabezo, etc.).

Entra en la comarca de La Costera travessant la Serra Grossa pel nomenat estret de les aigües. A l'altura de la pedania de Xàtiva, nomenada Torre Lloris, esta l'assut del que deriva per la seua dreta la major sequia de rec de tota la seua conca la comuna d'Énova que dona rec a més de 2600 hectàrees en els térmens de Manuel, Énova, Rafelguaraf, La Pobla Llarga, Sant Joan d'Énova, Senyera i Vilanova de Castelló.

En la partida de les Foyes velles o dels flares se li unix per la banda esquerra el riu Canyoles. Continua el riu i passa a la planura de la Ribera Alta, junt a la localitat de Senyera a on desemboca en el Xúquer entre Alberich i Vilanova de Castelló, en un parage denominat la gola o el trencall; (davant de l'antic poblat d'Alcosser, hui desaparegut).

Té una llongitut de 52,3 km i els seus principals afluents són el Clariano i el riu Canyoles.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons