Roma

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Roma
Blason ville it Rome.svg
Roma
País : Itàlia
Com. Autònoma:
Província: Laci
Comarca:
Partit judicial:
Ubicació:
Altitut:
Superfície:
Població: 2.711.476
Densitat:
Gentilici:
Predomini llingüístic: Italià
Còdic postal: 00100 (genèric),
del 00121 al 00199
Festes majors: 29 de juny
Alcalde: Ignazio Marino (Partito Democratico)
Pàgina web: www.comune.roma.it


Roma és la capital d'Itàlia, de la regió del Laci i de la província homònima. Es troba en la ribera del Tíber, a 22 km de la Mar Mediterrànea. A voltes se li nomena la “ciutat eterna” o "la ciutat dels set turons" (Aventí, Capitoli, Celi, Esquilí, Palatí, Quirinal i Viminal). En l'any 1991 tenia una població de 2.770.000 habitants, i de més de tres millons l'aglomeració urbana. Ocupa una superfície de 1.285 km². L'alcalde és Gianni Alemanno, del partit conservador Poble de la Llibertat. Té una taxa de desocupació al voltant del 12,5%.Plantilla:Quan La ciutat del Vaticà és un enclau extraterritorial que inclou la basílica de Sant Pere, aixina com atres edificis romans. Constituïx l'Estat de la Ciutat del Vaticà.

Segons la mitologia romana, Roma deu el nom al seu fundador, Ròmul. La data mítica de la seua fundació és el 753 aC, punt de partida del calendari romà, que conta ab urbe condita , «des de la fundació de Roma». Esta data és confirmada per l'arqueologia, i actualment els historiadors consideren que efectivament en esta data es va dur a terme un reagrupament de diverses tribus arran del qual es va fundar un primitiu centre urbà. Des d'esta ciutat es varen estendre els romans i varen formar el seu imperi. El centre històric de Roma, forma part del Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

Geografia[editar]

Roma es troba a la regió central d'Itàlia, al Laci, en els afluents dels rius Aniene i Tíber. El núcleu central de la ciutat es troba a 24 km de la Mar Tirrena. L'altitut de Roma és de 13 msnm (a la Piazza del Popolo) en el més baix fins als 120 msnm a la Muntanya Mario.El Municipi de Roma té 1.285 km².

Clima[editar]

Roma té un típic clima mediterràneu característic de les costes d'Itàlia. El clima és confortable d'abril a juny i de mijan setembre a octubre, on està l'ottobrata (es pot traduir com el bonico dia d'octubre en valencià) conegut per dies assolejats i càlits. En agost, la temperatura mija és de 32 °C, tradicionalment, molts negocis romans tanquen durant agost, pero no tots surten de la ciutat ya que en este temps d'estiu és quan arriben més turistes.
Plantilla:Infobox Weather

Població[editar]

La població total actual de Roma són 2.663.182 habitants.

Govern[editar]

Roma és un dels 8.101 ajuntaments (communes) d'Itàlia, encara que el més gran tant per extensió com població. És governat per un Alcalde, actualment Gianni Alemanno, i un Consell Municipal. El assent del commune és dins en el turó del Capitoli l'històric assent de govern en Roma. L'administració local a Roma és generalment referida com a "Campidoglio", el nom del turó en dialecte Romà.

Nacional[editar]

Roma és la capital nacional d'Itàlia i és la seu del Govern italià. Les residències oficials del President de la República Italiana i el primer ministre italià, els escans de les dos cambres del Parlament italià i que el Tribunal Constitucional italià es troben al núcleu històric. Si bé els Ministeris d'Estat s'estenen per la ciutat. Entre ells figuren el Ministeri de Relacions Exteriors que es troba al Palazzo della Farnesina, prop de l'Estadi Olímpic.

Roma està dividida en 19 districtes (en italià municipio). Originàriament estava dividida en 20 districtes pero el municipio XIV és actualment el Comune di Fiumicino, que escollí per votació ser una municipalitat independent i separat de Roma.

Història[editar]

Artícul principal → Imperi Romà.

Roma ha tingut un paper central en Itàlia i en Europa durant la seua tri-milenària història.

Vore també[editar]