Sambori

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Taulellets per a jugar al Sambori

El Sambori és un joc tradicional valencià a l'aire lliure. Es tracta d'un joc molt antic que fa uns anys era practicat per les chiquetes.

Descripció[editar]

Es dibuixa en el sol en un clarió uns quants rectànguls continus, numerats correlativament d'avall a dalt. Cada jugador bota a la cama coixa de rectàngul en rectàngul, mentres que en la punta del peu alçat espenta una tella o pedra d'un rectàngul a un atre, seguint la numeració.

Paga el jugador al que se li ha parat la tella sobre la mateixa llínea o be fora del rectàngul corresponent. També paga si chafa la llínea o l'espai exterior dels rectànguls.

Variants[editar]

Una atra variant del joc consistix que en lloc de dibuixar números, en les distintes caselles dibuixaven el sol. En la part final del conjunt de rectànguls es dibuixava un semicírcul, que rebia el nom de cel. Els jugadors llançaven la tella o cudol de forma alterna.

Aixina, el primer jugador ho llançava sobre la primera casella, i a la cama coixa anava alvançant per les diferents caselles fins a aplegar al cel, on podia descansar dels bots i chafar en els peus en la terra. A continuació arreplegava el cudol i tornava al principi, seguint a la cama coixa.

Una volta finalisat el recorregut, llançava el cudol sobre la segona casella i aixina correlativament fins al final, si aplegava. Pero si en llançar la pedra esta no caïa en la casella que li corresponia, li passa la volta i tocava intervindre al següent jugador, i aixina successivament.

Enllaços externs[editar]