Schweppes

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Anunci de Schweppes en la Plaça del Callao de Madrit.

Schweppes és una marca internacional de begudes carbonatades que va aplegar a Espanya en la década dels 50 i que actualment pertany al grup Orangina-Schweppes. El nom prové de Jacob Schweppe, un joyer alemà del sigle XVIII, i científic aficionat, heretat en Ginebra, que va crear el primer procés industrial per a produir aigua mineral “artificial” carbonatada, i posant la primera pedra de l'indústria moderna de begudes refrescants. El seu actual eslògan és: “Schweppes, separant hòmens de chiquets des de l'any 1783”.

Història[editar]

Johann Jacob Schweppe (1740-1821), alemà, va desenrollar un método per a carbonatar aigua en la ciutat suïssa de Ginebra, fundant l'empresa Schweppes en dita ciutat en l'any 1783. En l'any 1792 es va traslladar a Londres per a desenrollar el negoci fins a retirar-se'n en 1798, deixant el negoci obert a la seua expansió futura, en el nom de J. Schweppe & Co.

Vora l'any 1870 va aparéixer la Tònica. Esta beguda era directa i original hereua d'anglesos que varen marchar a l'Índia. Estos prenien quinina per a combatre la malària i atres febres, i es varen avear a mesclar-la, per a mitigar el seu gust amarc, en llima i soda. El resultat, a soles o barrejat en ginebra, va acabar tenint tant d'èxit, que ho varen portar en ells de tornada a Anglaterra i ho varen convertir en la beguda nacional. Havia naixcut el gin-tonic, un glop "llarc, viu i llauger", perfecta companyia igual per a l'aperitiu que per a la sobretaula o la nit.

Cronologia[editar]

  • En l'any 1783 Jacob Schweppe crea el primer procés industrial per a produir aigua mineral “artificial” carbonatada, antecessora de la soda i posa la primera pedra de l'indústria moderna de begudes refrescants.
  • El rei Guillem IV d'Anglaterra apadrina la beguda, i aixina és com Schweppes comença a usar el famós epígraf "by appointment of" ("per la gràcia de sa majestat").
Schweppes Mineral-Waters (1883)
  • En l'any 1835 va aparéixer el primer refresc carbonatat de llima del món baix la marca Schweppes i calgué esperar casi 100 anys més per a la taronja Schweppes.
  • Schweppes llança una oferta i guanya el concurs per a suministrar oficialment refrescs a la primera fira internacional, la Gran Exposició Universal de l'any 1851.
  • Al voltant de 1870 va aparéixer la Tònica.
  • La tònica va ser heretada pels soldats anglesos destinats a l'Índia en temps de l'Imperi Britànic, els quals combatien la malària i atres febres prenent quinina mesclada en llima i soda.
  • Walter James Hawksford, de Kingston, Surrey, viaja a Nova York a bordo del Titanic per a convertir-se en el primer cap d'exportació de Schweppes. Aplega d'una peça. En l'any 2012, la botella original de Schweppes, que es va afonar en el barco, va ser trobada en perfectes condicions.
  • Schweppes va començar a comercialisar els seus productes en Espanya en l'any 1957.
  • El lluminós de Schweppes de l'Edifici Carrión de la Gran Via de Madrit es va colocar en l'any 1969.
  • Tònica Schweppes es va convertir en un refresc conegut gràcies a les seues campanyes de publicitat. La campanya de l'home de la tònica”, en dotze anys d'aparicions en TV i prop de 50 espots, varen conduir a Espanya a liderar el consum per càpita de tònica a nivell mundial.

Premis i Reconeiximent[editar]

Superior Taste Award 2012,[1] otorgat per l'Institut Internacional de Sabor i Calitat, de Brusseles, ha concedit a Schweppes Limon el reconeiximent internacional pel seu sabor superior.

The New York Times[2] va triar en 2013 la Tònica Schweppes com la Millor del Món.

Vore també[editar]

Enllaços externs[editar]

Commons

Referències[editar]