Sector primari

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Empaquetament de fenaç en Estats Units. L'agricultura va ser un dels primers integrants del sector primari.

El sector primari està format per les activitats econòmiques relacionades en la transformació dels recursos naturals en poc o cap manipulació. Les principals activitats del sector primari són l'agricultura, la ganaderia, la silvicultura, l' apicultura, l'acuicultura, la caça, la peixca, explotació forestal i la mineria. Usualment, els productes primaris són utilisats com matèria primera en les produccions industrials.

Per contra, els processos industrials que es llimiten a empacar, preparar o purificar, els recursos naturals solen ser considerats part del sector primari, especialment si dit producte és difícil de ser transportat en condicions normals a grans distàncies. De la mateixa manera, la indústria agroalimentària està tan estretament lligada al sector primari que li la sol considerar conjuntament en ell en moltes qüestions.

El domini del sector primari, tant si es reduïx al sector agrari com si es considera la totalitat dels sectors extractius, sol ser una característica definitòria de l'economia dels països subdesenrollats.

Història[editar]

Des del Paleolític, el ser humà ha aprofitat els recursos dels boscs (fustes, fruts, plantes...). Estes activitats econòmiques són les més antigues.

El descobriment de l'agricultura va donar lloc a la Revolució Neolítica. Els primers pobles nómades de caçadors recolectors varen deprendre a cultivar la terra i varen canviar el seu modo de vida: es varen fer sedentaris i varen començar a produir els seus propis aliments. Paralelament al descobriment de l'agricultura, va sorgir la ganaderia. Les persones varen començar a domesticar i criar determinades espècies animals. En la ganaderia s'obtenien aliments (carn, llet, ous, grasses...) i pells. També varen utilisar animals de tir per a les faenes agrícoles i el transport.

Excepcions[editar]

La mineria i atres sectors extractius,[1] a pesar de ser activitats la definició de les quals correspon en l'obtenció de matèries primeres, no solen considerar-se com a part del sector primari a efectes de contabilitat nacional[2] i s'engloben en el sector energètic i uns atres sectors industrials en els que compartixen característiques (com la indústria pesada).


Vore també[editar]

Referències[editar]

Plantilla:Llistaref

  • Identificació del sector primari en el sector extracte en Rouco i Martínez, Economia agrària, EDITUM, 1997, ISBN 8476848587, pg. 49.
  • Vore, per eixemple Contabilitat nacional d'Espanya (INE); on es desglossa: Agricultura, ganaderia i peixca. Energia. Indústria. Construcció. Servicis
  • Obtingut de «http://www.lenciclopedia.org/index.php?title=Sector_primari&oldid=133981»