Serpis

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Serpis
Curs del riu Serpis i els seus principals afluents

Llongitut: 74,5 km
Altura del naiximent: n/d
Cabal mig: 2,5 m³/s
Superfície conca: 752,8 km²
Conca hidrogràfica: Confederació Hidrogràfica del Xúquer
Països que travessa: Espanya
Desembocadura: Mar Mediterràneu
Ample desembocadura: 100 m


El Serpis és un riu de les províncies d'Alacant i Valéncia, en el surest d'Espanya.

Recorregut[editar]

Naix als peus de la Carrasqueta, per l'unió dels barrancs Polop i Barranc del Troncal. En esta part inicial el riu no sol dur aigua llevat de l'época de pluges. En les proximitats d'Alcoy, se li unix, per la seua banda esquerra, el riu Barchell, de corrent contínua puix recull part del aqüífer de la Serra de Mariola. El Serpis travessa Alcoy, Cocentaina, L'Alqueria d'Asnar, Muro i Beniarrés. En esta última localitat se troba l'únic pantà construït sobre el riu, el pantà de Beniarrés.

Posteriorment, el Serpis travessa els municipis de L'Orcha, Vilallonga, Potries, Beniarjó, Almoines y desemboca finalment en Gandia, poc despuix de rebre al seu principal afluent, el riu Vernissa.

Règim fluvial[editar]

El seu règim fluvial és mediterràneu en un màxim en giner i un mínim en agost. Té fortes inundacions en la primavera d'hivern com conseqüència de pluges torrencials. En la creixcuda de l'1 d'octubre de 1986 dugué 770 m³/s en Beniarrés. El 3 de novembre de 1987 se desbordà en Gandia com conseqüència d'unes pluges de 720 mm en 24 h . El pantà de Beniarrés, de 27hm³, servix per a regular les seues aigües i permet el regadiu en l'horta de la Safor.

Riu Serpis al seu pas per Gandia

Enllaços externs[editar]

Referències[editar]