Teatre Principal (Castelló)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Teatre Principal de Castelló

El Teatre Principal de Castelló està situat en el centre de la ciutat, exactament en la plaça de la Pau.

Història[editar]

El Teatre Principal és un edifici obra de l'arquitecte Ros de Ursinos, s'inicià la seua construcció l'any 1890 per iniciativa de l'Ajuntament de la ciutat, acabant-se l'obra quatre anys més tart, en 1894.

La construcció del teatre fon una de les obres més importants de la ciutat de Castelló de la Plana en aquell temps, per la seua gran magnitut, uns 1.700 metros quadrats, una cabuda per a 1.200 persones i molt bona acústica.

Fon inaugurat en l'any 1894 en la representació de “L'àngel guardià”. En la seua sala tingué lloc la primera proyecció del cinematógraf en l'any 1896.

Descripció[editar]

L'edifici del teatre consta de quatre grans fronteres, la frontera principal té 16 metros d'altura que correspon a la base menor del solar ubicat en la Plaça de la Pau. En esta frontera trobem l'entrada principal formada per tres grans portes centrals enreixades en forja negra. La frontera posterior o darrera és la més gran, de 20 metros d'ample i 26 metros d'altura. Les fronteres laterals corresponen a àrees de servici i circulació, són senzilles i sense cap tipo de decoració. A través d'un chicotet pòrtic s'accedix al vestíbul de 49 m2 de superfície a on se troba un gran sala en comunicació directa a les escales i corredors.

L'edifici del teatre dispón de tres altures, en el pis principal està el pati de butaques situat en diferents nivells per a la visió de l'escenari. En la segona planta se dispon de palcos, cada u en capacitat de 8 persones. En la tercera i última planta se dispon de grades nomenades el galliner en una gran inclinació pero de visió més reduïda.

L'interior del teatre està decorat en grans pintures, de Pedro Ferrer i Francisco Pérez Olmos, que adornen tots els racons de l'edifici. En el sostre del mateix se poden observar grans teles pintades a mà, en les quals s'observen alegories de l'art. En el centre, la llanterna està formada per una estrela de Davit en la qual s'entremesclen cisnes, lires i lleons.

En quan a l'escenari, és ampli, ocupant la part posterior de l'edifici, consta de 10,80 metros de llarc per 18 metros d'ample i una alçada de 22 metros, envoltat per nou fornícules a on se poden apreciar les muses de l'art. El teló, nomenat Teló de Boca és obra de l'artiste Ricardo Alós Serra, en el teló, pintats a mà, se veuen grans cortinages de vellut roig i una segona cortina dorada i decorada. El conjunt, pintat sobre tela, està acabat en dos medallons, un de Goya i l'atre de Moratín.

El Teatre Principal de Castelló constituix un dels centres culturals més importants de la ciutat, en ell se realicen representacions teatrals, dansa i inclús exposicions en la segona planta.

En l'exterior del Teatre, junt a la frontera, se troba una escultura Contrabajo poético de Pere Ribera, que fon inaugurada l'any 2010.

Bibliografia[editar]

  • MARTÍNEZ ESCRIG, Patricia. Petits (sic) llocs màgics de Castelló. Llibret Gayata 13 "Sensal". Festes de la Magdalena 2017. Depòsit llegal, CS-57-2012

Enllaços externs[editar]