Tonya

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Tonyes

La tonya és un dolç tipic valencià que s'elabora durant tot l'any, encara que és molt típic per a les Pasqües.

Rep diferents noms segons les zones: pa cremat o pa socarrat, panou, pan dormido, mones, etc. En la Ribera del Xuquer la nomenen pa d'aire o pa de vent. En Xixona són tipiques les "tonyetes fines" que porten un poc d'anis, en Biar fan les "tonyes de creïlla" que incorporen puré de creïlla en la massa abans de ficar-les al forn.

En unes atres localitats escalden la farina en oli molt calent abans de pastar-les com en Oriola i en uns atres llocs també afigen mel.

Ingredients[editar]

Elaboració[editar]

El procés d'elaboració també és molt variat, pero despuix d'amassar tots els ingredients es deixa un temps per a que s'unfle la pasta, despuix dividim en porcions, li donem la seua forma redona caracteristica, s'unten d'ou en un pinzell i es torna a deixar que s'unfle. Se li tira sucre per damunt i es couen a temperatura baixa.

La forma és redona, tova i esponjosa. Pot ser de diferents grandaries, encara que pareix que tradicionalment eren de gran volum. La corfa, lluenta i obscura; esguitada per damunt en sucre, a vegades te en el mig un caramull dorat fet de clara d'ou batuda, que els la posen abans de ficar-les al forn.

Enllaços externs[editar]