Torre Espioca

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Torre Espioca (Picassent)

La Torre Espioca més que una alqueria, en realitat és en realitat a soles una torre defensiva musulmana situada en el municipi de Picassent (província de Valéncia).

Està considerada per la Generalitat Valenciana com a Be d'Interés Cultural en número 46.16.194-003 i anotament ministerial RI-51-0007339 de 19 de giner de 1993.

Història[editar]

Es tracta d'una torre defensiva almohade edificada en el sigle XI. Se trobava en el llogaret de Espioca i propenca a la de Ninyerola; abdós quedaren desertes després de l'expulsió dels moriscs en l'any 1609.

Espioca fon reconquistada per Jaume I d'Aragó, qui l'entregà a Roderic Sabata.

La torre formava part del sistema defensiu de l'horta de Valéncia i protegia els accessos de la ciutat. Existixen referencies escrites sobre esta torre en el Llibre dels Fets o Crònica de Jaume I (1233) i en el Llibre del Repartiment (1238).

Descripció[editar]

Es tracta d'una torre de planta rectangular i quatre alçades. Junt a la mateixa s'observen restos d'edificacions anexes. La seua base es de 4,95 per 5,9 metros. Te 16,77 metros d'alçada, si be inicialment eren 18,47.

Se construí en pedra i barreja. La tapia al nivell de l'accés es de 1,32 metros d'espesor, pero va disminuint formant repeus a mesura que s'ascendix. Hi ha quatre repeus que correspon en els quatre nivells de la torre. Hi ha sageteres en tots els panys.

Referencies[editar]