Torre de Sant Vicent (Benicàssim)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Torre de Sant Vicent, Benicàssim

La torre de Sant Vicent està situada en el terme municipal de Benicàssim, en la comarca de la Plana Alta. És una torre del sigle XVI.

La torre de Sant Vicent situada en l'Avinguda Ferrandis Salvador de Benicàssim, en la costa, construïda en el sigle XVI en estil del renaiximent, constituïa una de les díhuit torres de vigilància en que contava a lo llarc de la costa lo que és hui la província de Castelló, i que tenien com a missió la vigilància i defensa de les seues costes.

Escolano quan efectua el recorregut per totes elles diu d'esta:

En el Grao de Castellón que es una casa donde se recogen los pescadores y sus jarcias hay una torre a una legua y media de la de Mijares (actualmente desaparecida), por la costa guardada con dos de a pie y dos a caballo. Desta se toma la vereda cosa de una legua a la torre de la Olla de Benicasim, a quien precede un poco antes la punta del Marjal. Guardan esta torre, dos soldados de a pie y dos de a caballo y desde ella se camina a la de San Julián una legua; y de esta a la de las Colomeras, un cuarto donde se cuela en el mar el cabo que llaman de las Colomeras los marineros

Tota esta zona vivia moments d'autèntica inseguritat, com a conseqüència dels continus atacs corsaris. Precisament, l'anomenat Gorc de Benicàssim, lloc resguardat per al calat d'embarcacions, constituïa un dels llocs preferits per al desembarc de corsaris i barberescs. D'ahí que, a mitan sigle XVI es construïra la Torre de Sant Vicent, per decisió presa en les Corts de Monsó.

Cavanilles diu:

El mar hace aquí un arco que se apoya al norte de la punta, donde está la torre Colomer y al mediodía en la de Almazora y abrigan las embarcaciones pequeñas. Las galeotas y xabeques de los moros se han valido de ella para ocultarse y hacer sus piraterías

Descripció[editar]

La torre, que tenia situat al seu costat un antic Quarter primer de Carabiners i des de l'any 1939 de la Guàrdia Civil que fon derruït en l'any 2011, constituïx un fort bastió. És de planta quadrada, construït de mamposteria i angulars de sellar. Té un matacà aspillarat i en els cantons de la part posterior que dona a la mar, dos torretes circulares a l'altura del terrat.

S'accedix a l'interior per una sola porta que es troba a un metro huitanta del nivell del sol. La planta està dividida per dos parets en forma de creu en accés a les quatre sales, per mig de quatre menudes portes. En una de les sales hi ha un fumeral i una estreta escala que dona accés al terrat de la torre. Dit terrat es recolza en una gran volta situada a cinc metros del pis del saló.

En l'any 2012 i gràcies a un proyecte d'accessibilitat i ordenació de l'us públic de la Torre de Sant Vicent, el seu entorn és intervingut, creant espais ajardinats en el lloc en el que anteriorment s'ubicara el Quarter de la Guàrdia Civil i conectant la Torre en el centre urbà de Benicàssim per mig del Passeig de les Arts.

Vore també[editar]

Enllaços externs[editar]