Torre de l'Agüelet

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Torre de l'Agüelet o de Bivalcadim

La torre de l'Agüelet és una torre defensiva que perteneix al Castell d'Almenara junt a la torre de l'Agüeleta.

Descripció[editar]

En els extrems est i oest del tossal a on se troba el Castell d'Almenara se situen dos torres aïllades nomenades Bivalcadim i Bergamuza encara que conegudes localment com a Torre de l'Agüelet i Torre de l'Agüeleta.

Les torres que flanquegen el castell, són les cridades torre Bivalcadim (Torre de l'Agüelet o de Ponent en funció de defensa del castell i que flanquege la zona de la “costa del castell” que era el lloc pel que s'accedia a la fortificació). I la torre Bergamuza (o de l'Agüeleta o Torre de Llevant, que es trobava sobre un antic poblament ibèric i la finalitat de la qual era la defensa d'eixe sector de la fortificació).

La segona d'estes torres, situada prop de les vies del tren fon reedificada entre els anys 1862 i 1865 en les pedres del derruït Convent dels Dominics de la localitat per a que complira les funcions de torre de comunicacions.​

També s'han denominat estes torres "isabelines" ya que el seu orige es remonta a l'época d'Isabel II, temps en el que es porta a terme l'obra del ferrocarril que cobrix l'espai entre Sagunt i Ulldecona, entre 1862 i 1865, i les guerres carlistes. Les actuals són dos torres de construcció més moderna ya que s'observen rajoletes de fanc.

Situació actual[editar]

La torre es troba en un estat d'abandó i ruïnós, des de la població d'Almenara sorgí en l'any 2017 un proyecte ciutadà per a restaurar i salvar la torre.

Vore també[editar]

Enllaços externs[editar]