Tren

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Tren
Tren en Zurich
Estació de Trens
Vagó de tren antic

Un tren està compost per una série de vagons o coches, acoplats entre si i remolcats per una locomotora, o be per coches autopropulsats. Generalment circulen sobre carrils permanents per al transport de mercaderies o pasajers d'un lloc a atre. No obstant, també existixen trens de carretera. El ferrocarril pot anar per carrils (trens convencionals) o atres vies destinades i disenyades per a la levitació magnètica. Poden tindre una o vàries locomotores, podent estar acoplades en cap o en configuració push pull (una en el cap i atra en la coa) i vagons, o ser automotors, en cas del qual els coches (tots o alguns o soles u) són autopropulsats. Varia llavors la manera de propulsió dels trens, principalment segons sa utilizació.

Segons el R.I.T.O. (Reglament Intern Tècnic Operatiu): «als efectes de la circulació per las seccions de bloqueig se denomina tren a tota locomotora sola o acoplada, autovies, coches-motors i tot allò que se li entregue una Orde de Partida».

Pot quedar en això la classificació dels trens en dos categorias generals: els impulsats per un motor i aquells d'impuls electromagnètic, que encara s'encontren en fase experimental. Encara esta catalogació varia segons les circunstàncies i la tecnologia amprada en la motorisació del tren, ya que el tren ha passat per moltes facetes d'avanç en l'història mundial, e inclús ha tengut una gran influència en el desenroll de moltes societats al voltant del globo, el seu us i importància varia segons l'época en que es situa l'anàlisis. El tren ha format part esencial de moltes nacions i presentant una gran ventaja en cuestió d'industrialisació, en comparació en països que el tingueren o s'han vist sense este mig de transport inclús en la seua història.

El ferrocarril, és sense dubte, una de les formes de transport, més importants, significatives, i vitals, degut l'impacte que ha tengut a lo llarc de l'història de l'humanitat, des de la seua més primitiva i inicial versió en els temps de la seua invenció, fins la revolució industrial, ajudant aixina a poder transportar multituts de persones, materials, i productes de manera pràctica, segura, i eficient.

Referències[editar]