Trinquet de l'Abdet

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar

El Trinquet de l'Abdet (Marina Baixa) és dels més antics de la Comunitat Valenciana: data de l'any 1772. Ademés, se conserva una modalitat històrica de la pilota valenciana: La Pilota grossa.

Història[editar]

Construït en l'any 1772, el trinquet de l'Abdet no era l'únic, sino que hi ha constància d'atres iguals en poblacions pròximes com Benimantell, Benimassot, Confrides, Guadalest, Murla i Tollos, pero tots estos han desaparegut en temps més o menys recents.

El trinquet original tenia el pis prensat, i les parets de pedra en morter, donant lloc a un terreny de joc irregular al bot. Entre els anys 1940 o 1950 el sol va se cimentà i les parets revestides, deixant cancha noble. I en l'any 2006 es va reformar el trinquet millorant les parets, i cobrint el pis en un ciment anti-rescolós i pintat de diversos colors per a marcar be l'àrea de joc.

Cancha[editar]

Trinquet d'Abdet

El trinquet de l'Abdet és més chicotet que els trinquets actuals, alcançant els 18m. de llarc per 2,5m d'ample. És, puix, més semblant a les galochetes, pero sense els frontons al traure i al rest.

Al bell mig de la cacha, i pegat a la paret esquerra hi ha una pedra de 35cm d'alçada (la sella), a on s'ha de botar la pilota per a ferir i començar el quinze. En front de la sella, i a l'atra banda de la corda, hi ha el marro, una pedra molt més baixa, a on ha de caure la pilota en la treta.

Estes dos pedres estan fitant les mitats del trinquet, separades per la ret, una corda corbada i destensada, més alta als extrems que al centre, per dalt de la qual ha de passar la pilota.

Els llímits de cada equip són les ralles del traure i del rest, que marquen el punt màxim a on pot botar la pilota per a que siga bona. Actualment, tant la cancha com els llímits estan pintats en colors diferents per a facilitar la visió del joc.

En la paret dreta hi ha unes sifres dibuixades i en llínees verticals fins a la terra. Són les Ralles, que servixen com a guia per a saber a on s'ha parat la pilota i saber quin és el nou punt a guanyar o defendre. A la mitat del traure hi ha 2 ralles, i al rest n'hi ha fins al 20, ya que és el lloc més defensiu. Estes ralles foren pintades en la remodelació de l'any 2006, mentres que abans s'ampraven senyals en terra o dibuixos en guix pera marcar les ralles.

Modalitat[editar]

En el trinquet de l'Abdet es juga a Pilota grossa, una variant de la pilota valenciana precursora de les galochetes. El tret característic, puix, de la Pilota grossa és que es continua jugant a ralles dins un trinquet. És puix, el nexe d'unió entre les Llargues i l'Escala i corda.

  • Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul ca.wikipedia.org/wiki/Trinquet de l'Abdet de la Wikipedia en català, baix llicència GFDL.