Vela

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Schema-grand-voile.jpg

Una vela és tota superficie —generalment una peça de tela o llàmina de material plàstic— utilisada per a propulsar una embarcació mijançant l'acció del vent sobre ella. El conjunt de totes les veles de l'embarcació forma el velamen, que és part de lo que se denomina l'aparell de l'embarcació.

Història[editar]

L'orige de les veles és molt antic, tal volta casi tant com la navegació. En l'antic Egipte se li atribuïa la seua invenció a la deesa Isis, a la que quan buscaba a son fill, en l'objectiu d'apresurar més el viage, se li ocurrí elevar un pal en mig de l'embarcació i posar en ell un llenç capaç de rebre lo vent. Per a els grecs foren dos els inventors: Dédalo quan s'escapà del llaverint de Creta, o Eolo, deu dels vents.

La figura i material de les veles ha variat molt. Se feren de figura redona, triangular i quadrada. Els egipcis les feen en la corfa del papir. En temps de Julio César els bretons tenien veles de cuiro. Els romans ampraven el lli. Els chinencs usen veles subjectes per canyes.

En el sigle d'Homero, els grecs ampraven ya veles de lli, si be en un principi si se servien d'elles quan els vents eren favorables. Algunes vegades tenyien les veles de color blau, i per luxe aplegaren a l'extrem de tenyir-les de púrpura. A voltes les tenyien en forma de chicotets quadros, segons se deduix d'un pasaje de Plini el Vell.

Referències[editar]

  • Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/ Vela (náutica) de la Wikipedia en espanyol, baix llicència GFDL.

Enllaços externs[editar]

Commons