Diferencia entre pàgines "1866" i "Bes"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Diferencia entre pàgines)
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(Text reemplaça - 'Referencies' a 'Referències')
 
Llínea 1: Llínea 1:
{{any}}
+
[[Image:Francesco Hayez-El bes.jpg|thumbnail|250px|''El bes'', obra del pintor italià [[Francesco Hayez]], [[sigle XIX]].]]
<br />
 
<br />
 
<br />
 
<br />
 
<br />
 
  
== Acontenyiments ==
+
El '''bes''' o '''besada''' (en algunes parts de la geografia valenciana), és l'acte de tocar alguna cosa en els [[llavi]]s, generalment a un atra persona. Alguns [[primats]] també presenten esta costum. El bes pot fer-se de moltes formes i en moltes parts del [[cos (anatomia)|cos]]. Depén del [[país]] i la [[cultura]] es realisarà de diferents maneres. En algunes zones la [[salutació]] a persones afins se fa en dos besos, un en cada [[galta]], mentres que als desconeguts se'ls saluda verbalment. El bes entre hòmens que mantenen una gran [[amistat]] és comú en algunes parts com [[Andalusia]], [[França]] o [[Argentina]], encara que generalment a on se practica la cultura del bes a l'hora de realisar-ho entre dos hòmens queda reduït al reducte familiar.
*
 
  
 +
Experts de l'organisació britànica ''Relate'' asseguren que besar a la seua parella és el millor antídot contra la [[depressió]] i una excelent forma de millorar la [[salut]] i conviden a les persones a besar més.<ref name=autogenerated1>[http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_4639000/4639978.stm BBC-La teràpia del bes (en castellà)]</ref>
  
== Naiximents ==
+
== Beneficis del bes ==
*[[Rafael Altamira i Crevea]], escritor e historiador [[Comunitat valenciana|valencià]] (f. [[1951]])
+
Hi ha documentació científica que demostra els beneficis de besar a un atra persona. Per eixemple, estimula la part del cervell que llibera [[oxitocina]] en el fluix sanguíneu, creant una sensació de [[benestar]]. L'oxitocina és una [[hormona]] que influïx en funcions bàsiques com [[enamorament|enamorar-se]], [[orgasme]], [[part]] i [[lactància materna|alletament]], està associada en l'afectivitat, la [[tendrea]] i l'acte de tocar. Els besos apassionats provoquen la lliberació d'[[adrenalina]] en la sanc, que a l'hora aumenta el [[ritme cardíac]], la [[tensió arterial]] i el nivell de [[glucosa]] en la [[sanc]].<ref name=autogenerated1 />
*[[Josep Alemany i Bolufer]], filòlec i escritor [[Comunitat valenciana|valencià]] (f. [[1934]])
 
*Ramón María del [[Valle-Inclan]], escritor [[Espanya|espanyol]] (f. [[1936]])
 
*[[Salvador Guinot Vilar]], fon un escritor i polític valencià (f. [[1944]])
 
*[[Alfred Werner]], fon un químic [[Suïssa|suís]], guanyador del [[Premi Nobel]] de Química en l'any [[1913]] (f. [[1919]])
 
*[[Herbert George Wells]], més conegut com a H. G. Wells, fon un escritor, noveliste, historiador i filòsof [[Anglaterra|britànic]] (f. [[1946]])
 
  
== Decesos ==
+
== Classes de besos ==
*[[Modesto Lafuente|Modesto Lafuente i Zamalloa]], fon un periodiste, historiador i escritor satíric [[Espanya|espanyol]] (n. [[1806]])
 
  
 +
=== Besos com a salutacions ===
 +
Generalment el bes s'utilisa com una salutació informal per a demostrar afinitat en la persona que es besa.
 +
;Bes en la galta
 +
:Usual com a salutació informal generalment cap a dones, encara que en [[França]] i en algunes zones d'[[Argentina]] i [[Espanya]] és també usual entre hòmens.
 +
;Bes en les dos galtes
 +
:Comú en [[Brasil]], [[Espanya]], [[Paraguai]] i algunes zones d'[[Argentina]], és una salutació informal excepte entre hòmens, els quals a soles s'estrenyen les mans.
 +
;Bes en la mà
 +
:Formalisme molt estés des de l'antiguetat per a demostrar subordinació o respecte, despuix utilisat generalment a soles per hòmens per a saludar a les dones considerades de ''[[classe social|classe alta]] ''. Actualment a soles s'utilisa en persones que posseïxen títuls nobiliaris o eclesiàstics.
  
 +
== Referències ==
 +
{{reflist}}
  
[[Categoria:Segle XIX]]
+
[[Categoria:Sexualitat]]

Revisió de 14:18 26 maig 2021

El bes o besada (en algunes parts de la geografia valenciana), és l'acte de tocar alguna cosa en els llavis, generalment a un atra persona. Alguns primats també presenten esta costum. El bes pot fer-se de moltes formes i en moltes parts del cos. Depén del país i la cultura es realisarà de diferents maneres. En algunes zones la salutació a persones afins se fa en dos besos, un en cada galta, mentres que als desconeguts se'ls saluda verbalment. El bes entre hòmens que mantenen una gran amistat és comú en algunes parts com Andalusia, França o Argentina, encara que generalment a on se practica la cultura del bes a l'hora de realisar-ho entre dos hòmens queda reduït al reducte familiar.

Experts de l'organisació britànica Relate asseguren que besar a la seua parella és el millor antídot contra la depressió i una excelent forma de millorar la salut i conviden a les persones a besar més.[1]

Beneficis del bes

Hi ha documentació científica que demostra els beneficis de besar a un atra persona. Per eixemple, estimula la part del cervell que llibera oxitocina en el fluix sanguíneu, creant una sensació de benestar. L'oxitocina és una hormona que influïx en funcions bàsiques com enamorar-se, orgasme, part i alletament, està associada en l'afectivitat, la tendrea i l'acte de tocar. Els besos apassionats provoquen la lliberació d'adrenalina en la sanc, que a l'hora aumenta el ritme cardíac, la tensió arterial i el nivell de glucosa en la sanc.[1]

Classes de besos

Besos com a salutacions

Generalment el bes s'utilisa com una salutació informal per a demostrar afinitat en la persona que es besa.

Bes en la galta
Usual com a salutació informal generalment cap a dones, encara que en França i en algunes zones d'Argentina i Espanya és també usual entre hòmens.
Bes en les dos galtes
Comú en Brasil, Espanya, Paraguai i algunes zones d'Argentina, és una salutació informal excepte entre hòmens, els quals a soles s'estrenyen les mans.
Bes en la mà
Formalisme molt estés des de l'antiguetat per a demostrar subordinació o respecte, despuix utilisat generalment a soles per hòmens per a saludar a les dones considerades de classe alta . Actualment a soles s'utilisa en persones que posseïxen títuls nobiliaris o eclesiàstics.

Referències