Diferencia entre pàgines "Milacres de Sant Vicent" i "Energia d'enllaç"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Diferencia entre pàgines)
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'Notes' a 'Referències')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
 
(Text reemplaça - 'Notes' a 'Referències')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
 
Llínea 1: Llínea 1:
[[Image:Milacre1.jpg|thumb|rigth|300px|<center>Representació dels Milacres de Sant Vicent</center>]]
+
L''''energia d'enllaç (EE)''' és l'[[energia]] total promig que es desprendria per la formació d'un [[mol]] de [[Enllaç químic|enllaços químics]], a partir dels seus fragments constituents (tots en estat gaseós).
[[Image:Milacre2.jpg|thumb|rigth|300px|Representació dels Milacres de Sant Vicent]]
+
<ref>[http://books.google.es/books?id=QM-Gj2K2ZKYC&pg=PA395&dq=Energ%C3%ADa+de+enlace+es&hl=es&sa=X&ei=lNeJT6akH5O2hAfR6bDpCQ&ved=0CEEQ6AEwAjgU#v=onepage&q=Energ%C3%ADa%20de%20enlace%20es&f=false] Química: ''La ciencia básica''. Escrito por Miguel Ángel Domínguez Reboiras. pag 395. books.google.es</ref>. Alternativament, podria dir-se també que és l'energia total promig que es necessita per a trencar un mol d'enllaços donat (en estat gaseós).
[[File:Procesión Cívica de san Vicente Ferrer 32.jpg|thumb|300px|rigth|Atres celebracions del dia de Sant Vicent, processó en Valéncia]]
 
  
 +
Els enllaços més forts, o siga els més estables, tenen energies d'enllaç grans. Els enllaços químics principals són: [[enllaç covalent|enllaços covalents]], [[enllaç metàlic|metàlics]] i [[enllaç iònic|iònics]]. Encara que típicament se li crida enllaç d'hidrogen al [[pont d'hidrogen]], este no és un enllaç real sino una atracció intermolecular de més baixa energia que un enllaç químic.
  
Els '''Milacres de Sant Vicent''' són representacions teatrals infantils que se realisen en els carrers de [[Valéncia]], en uns escenaris artesanals decorats en temàtica religiosa coneguts com [[Altars de Sant Vicent]], i en els que els chiquets interpreten en robes d'época distints milacres realisats pel sant [[valencià]]. Alguns autors els qualifiquen com "ignorada joya del teatre infantil espanyol".
+
Les atraccions intermoleculars ([[forces de Van der Waals]]), comprenen les [[ió-dipol]], les [[dipol-dipol]], i les [[forces de dispersió de London]] que són atraccions típicament més dèbils que les atraccions en un enllaç químic.
  
Les representacions es realisen durant les festes patronals del sant i sempre tenen com a peça argumental algun milacre.
+
El pont d'hidrogen és un cas especial de la força intermolecular dipol-dipol, que resulta ser de major energia relativa degut a que l'hidrogen té solament un [[electró]] que apantalla el seu núcleu positiu. Esta situació fa que l'atracció entre eixe hidrogen, enllaçat a un [[àtom]] [[Electronegativitat|electronegatiu]], i un àtom en càrrega parcial negativa siga relativament gran.
  
==Fets diferencials==
+
== Vore també ==
 +
* [[Energia de dissociació d'enllaç]]
 +
* [[Energia potencial]]
 +
* [[Entalpia]]
 +
* [[Enllaç químic]]
 +
* [[Energia tèrmica]]
 +
* [[Energia calorífica]]
 +
* [[Energia de Gibbs]]
  
*Són representats per chiquets (caràcter infantil)
+
==Referències==
*Interés monogràfic per la figura de [[Sant Vicent Ferrer]].
+
{{Reflist}}
*Presentació del tema religiós en aire d'exaltació cívica.
 
  
Estarien relacionats en atres activitats semblants de l'àmbit europeu com el [[cant de Sibila]], [[cant dels tropos]], la [[festa del bisbet]], les roques o entremesos. Pero els Milacres són autentiques obres de teatre tant per la seua estructura com pel seu desenroll com a espectàcul, ademés si be atres manifestacions han desaparegut o s'han estancat, "els milacres" seguixen vius i evolucionant en les distintes époques.
+
[[Categoria:Cantitats molars]]
 
+
[[Categoria:Propietats de l'enllaç químic]]
L'interés per la figura de [[Sant Vicent Ferrer]] vindria donat per la popularitat que conseguix el "Sant patró del [[Regne de Valéncia]]" i pel paper que va representar en vida tant en el terreny cívic com a polític i com símbol dels ideals polític-religiosos de les gents del [[Regne de Valéncia]], aixina com que este va viure en el periodo d'esplendor del mateix.
+
{{Traduït de|es|Energía de enlace}}
 
 
== Orige ==
 
 
 
Els altars vicentins es remonten al [[sigle XV]]. En l'any [[1461]] Joan Garrigues va alçar el primer en el carrer del Mar de [[Valéncia]], segons escritura copiada per Orellana<ref>Orellana, Marco Antonio: ob, cit.,p.28</ref><ref>Cervera, Juan. Els "Milacres" Vicentins a [[Valéncia]]. [[1983]].Valéncia</ref>
 
 
 
Segons la tradició en l'any [[1359]], [[Sant Vicent Ferrer]], chiquet de 9 anys, va realisar el milacre de curar unes endenys malignes a Antonio Garrigues que vivia en la placeta "dels Hams" i era veí del pare de Vicent (notari).
 
 
 
Despuix de ser canonisat Vicente Ferrer, [[Joan Garrigues]], fill d'Antoni, va voler recordar el milacre i per ad això va conseguir autorisació per a alçar un altar junt a sa casa. L'altar consistia en una image del sant i una inscripció. En el pas dels anys se varen anar afegint elements, flors, teles precioses, figures, representant els milacres coneguts,...
 
 
 
Lo que en un principi era una cosa personal anà adquirint caràcter públic i ya els clavaris modificaven l'instalació i afegien versos.
 
 
 
Esta pràctica se va estendre pels carrers de [[Valéncia]] a pesar de les protestes dels veïns del carrer del Mar que ho consideraven una cosa seua. En el temps se varen alçar altars també en honor a la [[Mare de Deu]] i atres sants.
 
 
 
L'abundància d'altars des de l'any [[1598]] esta documentada diverses vegades, lo qual demostra la seua continuïtat en el temps.
 
 
 
En l'any [[1748]] [[Ferran VI]], establia que no s'erigiren altars en les vies publiques, ni que es formaren retaules o atres elements, pero eixe mateix any, el 2 d'abril, una Real Provisió exceptuava de la prohibició a l'altar del carrer del Mar. L'orde real demanava ajuda a les autoritats municipals per a que es portara a efecte, alegant que es perdia molt de temps i hores de treball per l'abundància d'altars, aixina com per la duració dels festejos en vaquetes, bous encordats, tir de traques, etc.
 
 
 
En [[1757]] l'altar del Mar publicà les poesies que se varen utilisar en les festes d'eixe any. Són molts els eixemples de la poca perseverança que varen tindre les autoritats locals per a fer complir l'orde real. Les prohibicions varen tornar a succeir-se en [[1756]], [[1765]], [[1777]] i [[1797]], en este cas la prohibició fa menció a l'altar de la plaça del Mercat que havia solicitat autorisació per a realisar la representació com tots els anys venia fent.
 
 
 
{{cita|(...)'''els representacions d'un dels milacres que en vida va obrar en Sant i cascún any és representen'''<ref>Cervera Juan, Els "Milacres" Vicentins a [[Valéncia]]</ref>}}
 
 
 
En l'any [[1810]] En Martinez Ortiz dona llibertat pera erigir novament altars en els carrers existint referències de certes disputes entre els veïns del Tros-alt (actual [[Altar del Tossal]]) i els del Mercat en els del carrer del Mar que volien continuar mantenint exclusivitat (impossible donada l'abundància d'altars).
 
 
 
És en estes dates quan ya s'escomencen a editar en regularitat els texts dramàtics ademés dels propis de les celebracions.
 
 
 
== Llengua ==
 
 
 
A lo llarc del temps s'ha pogut destacar el bilingüisme, aixina hi ha constància de texts en [[llengua valenciana]] i atres en castellana, si be des de [[1801]] ya predomina la [[llengua valenciana]], exceptuant "Drama de la preciosa mort de [[Sant Vicent Ferrer]], patró de la ciutat i Reyno, succeïda en Vannes de [[França]], de [[1828]], de Miguel Magraner i Soler, escrit en llengua castellana.
 
 
 
Aixina trobem tres cassos:
 
*Predomini de la [[llengua valenciana]] des de l'any [[1801]].
 
*Presència d'obres conscientment bilingües. Un costum de l'época de mesclar les dos llengües en l'obra, generant situacions pintoresques o simpàtiques.
 
*Obres bilingües inconscients: Us de veus castellanes en obres en [[valencià]]. Una cosa molt pròpia de la forma d'expressar-se del [[valencià]] que utilisa molts castellanismes.
 
 
 
== Els "Milacres" hui ==
 
 
 
Actualment les festes vicentines continuen sent unes de les més importants de la ciutat en les [[Falles]] en honor de [[Sant Josep]] i el [[Corpus]]. Des del divendres (Sant Vicent se celebra sempre el dilluns despuix de Pasqua), els actes es van succeint en els distints altars, cerimònies religioses en les parròquies, processons, sopars de germandat, fòcs artificials i les nomenades representacions com a eix principal.
 
 
 
El concurs a on es tria el millor "milacre" de l'any és organisat per la centenària entitat [[Lo Rat Penat]], entregant premis en autoritats municipals.
 
 
 
== Resenya documental ==
 
[[File:Pouet de San Vicent.JPG|thumb|300px|rigth|<center>Pouet de Sant Vicent</center>]]
 
 
 
{{cita|ROMANCE DE LAS NINFAS
 
 
 
Vicent que per tos prodigis
 
 
 
i tos milacres heroics,
 
 
 
te as sublimat al gran titol
 
 
 
de Profeta i Apostolic.
 
 
 
Yo so ta Patria dichosa,
 
 
 
yo so Valéncia la noble,
 
 
 
que per lleal a mes armes,
 
 
 
dosells servixen de trofes.
 
 
 
Colonia so dels Romans
 
 
 
com a tot lo Orp es notori,
 
 
 
del govern de sos Patricis
 
 
 
heriti les millors copies<ref>Cervera Juan, Los "Milacres" Vicentinos en [[Valéncia]]</ref>}}
 
 
 
==Descripció de la festa en el sigle XIX==
 
{{cita|SANT VICENT FERRER
 
 
 
Les trompetes de la fama
 
 
 
Sonant en tots els confins,
 
 
 
Del apóstol [[valencià]]
 
 
 
Honra y gloria del país,
 
 
 
En les quatre parts del mon
 
 
 
(En noble orgullse pot dir)
 
 
 
Lo nom de [[Sant Vicent Ferrer]]
 
 
 
Han deixát imprés ó escrit.
 
 
 
[[Valéncia]], patria d'artistes
 
 
 
Y de sabis distinguits;
 
 
 
[[Valéncia]] que de [[Ausias March]]
 
 
 
Fon la cuna, y te per fills
 
 
 
A [[Pérez Bayer|Bayer]],[[Joan de Joanes|Joanes]], [[Lluis Vives]],
 
 
 
[[Guillem de Castro]] y cent mil
 
 
 
Com [[Gil Polo]],[[Timoneda]],
 
 
 
[[Myans i Ciscasr|Ciscar]], [[Miñana]] y [[Boil]]
 
 
 
Y atres molts que omplin sa historia
 
 
 
En lo modern y en lo antich,
 
 
 
No pot menjs d'enorgullirse
 
 
 
Gojant lo seu espirit,
 
 
 
Cuant del noble dominico
 
 
 
Ix lo nom á relluir!...
 
 
 
¿Quin com ell en elocuencia?
 
 
 
¿Quin com ell en tots sentits?
 
 
 
Ell salvá als aragonesos
 
 
 
De Casp en lo Compromis;
 
 
 
Ell fon de lafe catòlica
 
 
 
Propagador tan feliç (...)
 
 
 
 
 
(...)Qui no conega á [[Valéncia]]
 
 
 
Fasa favor d'acudir
 
 
 
Per Sant Vicent,y sabrá
 
 
 
Si la gran ciutat del Cit,
 
 
 
Del modo que s'ho mereix
 
 
 
Festeja al ilustre fill(...)
 
 
 
(...) Músiques y cent donxaines
 
 
 
Des de l'hora d'el matí
 
 
 
Per plaçes i per carrers
 
 
 
Donen ya conte o avís (...)
 
 
 
(...)'''Que planten en punts distints,
 
 
 
Altars que son alguns d'ells,
 
 
 
Per lo artistichs y lluits,
 
 
 
Monuments inapreciables'''(...)
 
 
 
(...)Van repartint bescuitades
 
 
 
Y estampes,y molts bescuits
 
 
 
van carats y plens de dolç
 
 
 
Y un Sant Vicent en lomig.(...)
 
 
 
(...)Manprenguen des de el Tros-Alt
 
 
 
Cap al Mercat descendint,
 
 
 
Vajen despues á la plaça
 
 
 
De la Seu,fent son camí,
 
 
 
Y en lo Carrer de la Mar
 
 
 
Fiquense después seguit
 
 
 
Y diguenme francament
 
 
 
Si después, en tot lo vist,
 
 
 
Troben res mes agradable,
 
 
 
Mes bonico,ni mes rich...
 
 
 
El que fasa este pasej,
 
 
 
Siga de dia ó de nit,
 
 
 
Vora en lo Tros-Alt un cel,
 
 
 
El Mercatun paradis,
 
 
 
Y en lo carrer de la Mar
 
 
 
La gloria en tot lo seu brill...
 
 
 
<ref>Palanca i Roca. Lo Romancer</ref>}}
 
 
 
==Vore també==
 
*[[Sant Vicent Ferrer]]
 
*[[Altars de Sant Vicent]]
 
*[[Altar del Tossal]]
 
*[[Casa de Sant Vicent Ferrer]]
 
 
 
== Referències ==
 
{{listaref}}
 
 
 
==Enllaços externs==
 
*[http://manologuallart.blogspot.com/2009/04/san-vicente-ferrer-20-de-abril.html Bloc de Manolo Guallart]
 
 
 
== Bibliografia ==
 
*Els Milacres vicentins. Juan Cervera. 1983. Del Sénia al Segura. Valéncia. ISBN 84-85446-21-61}}
 
*Lo Romancer. Palanca i Roca. 1888. Casa de la Beneficència. Valéncia.
 
 
 
[[Categoria:Cultura Valenciana]]
 
[[Categoria:Religió]]
 
[[Categoria:Festes de la Comunitat Valenciana]]
 
[[Categoria:Milacres de Sant Vicent]]
 

Última revisió del 13:37 26 maig 2021

L'energia d'enllaç (EE) és l'energia total promig que es desprendria per la formació d'un mol de enllaços químics, a partir dels seus fragments constituents (tots en estat gaseós). [1]. Alternativament, podria dir-se també que és l'energia total promig que es necessita per a trencar un mol d'enllaços donat (en estat gaseós).

Els enllaços més forts, o siga els més estables, tenen energies d'enllaç grans. Els enllaços químics principals són: enllaços covalents, metàlics i iònics. Encara que típicament se li crida enllaç d'hidrogen al pont d'hidrogen, este no és un enllaç real sino una atracció intermolecular de més baixa energia que un enllaç químic.

Les atraccions intermoleculars (forces de Van der Waals), comprenen les ió-dipol, les dipol-dipol, i les forces de dispersió de London que són atraccions típicament més dèbils que les atraccions en un enllaç químic.

El pont d'hidrogen és un cas especial de la força intermolecular dipol-dipol, que resulta ser de major energia relativa degut a que l'hidrogen té solament un electró que apantalla el seu núcleu positiu. Esta situació fa que l'atracció entre eixe hidrogen, enllaçat a un àtom electronegatiu, i un àtom en càrrega parcial negativa siga relativament gran.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

  1. [1] Química: La ciencia básica. Escrito por Miguel Ángel Domínguez Reboiras. pag 395. books.google.es