Adolf Hitler

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 18:13 22 nov 2010 per Katxis (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''Adolf Hitler''' (Braunau am Inn, 20 d'abril del 1889Berlín, 30 d'abril del 1945) fou un polític i principal ideòleg del [[nacio...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Adolf Hitler (Braunau am Inn, 20 d'abril del 1889Berlín, 30 d'abril del 1945) fou un polític i principal ideòleg del nacionalsocialisme d'orige austríac. Esdevingué, escollit democràticament, Canceller d'Alemanya, pero progressivament anà eliminant els mecanismes de separació de poders dins de l'estat alemany aglutinant-los en la seva persona i devenint de facto un dels dictadors més poderosos del segle XX. Liderà el Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemans i fou canceller del Tercer Reich. L'ideari del nacionalsocialisme desenvolupat durant el govern de Hitler incloïa la discriminació racial i ideològica en contra especialment el poble judeu, resultant en l'Holocaust descobert després de la caiguda del règim; tan-mateix el racisme desenvolupat per l'estat alemà inclogué atres grups ètnics com gitanos i, en general, qualsevol persona considerada no ària, concepte de purea de raça desenvolupat en el seu llibre "Mein Kampf". A nivell ideològic l'estat alemà i Hitler mateix es postulaven contraris al comunisme. A nivell internacional Hitler pretenia recuperar, manu militari quan ho considerà necessari; els territoris de parla alemana que s'havien perdut després de la Primera Guerra Mundial en el colapse de l'Imperi Austrohongarès. Tan-mateix, també perseguí una major expansió a l'est d'Europa (Lebensraum) i en última instància el domini del món. La invasió de Polònia, el 1939, provocà l'inici de la Segona Guerra Mundial[1] de la que fou el màxim dirigent dels eixèrcits del Tercer Reich. El curs de la guerra, tot i que favorable als primers anys es tornà en una derrota inexorable que el conduí a suïcidar-se el 30 d'abril del 1945, poques hores abans de l'arribada de les tropes soviètiques al búnquer que allotjava les restes del govern alemà a Berlín per tal d'evitar esdevenir-ne presoner [2]

Referències

  1. Keegan 1989
  2. Wistrich, Robert S. (1995). Who's Who In Nazi Germany?, Londres: Routledge. ISBN 978-0415118880. Consultat el 07-09-2008.

Enllaços externs

Imatges i vídeos