Alcavó

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 18:27 16 nov 2013 per Millonety (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «thumb|270px|Entrada d'un alcavó (Convent de Capuchins l'Olleria) Un '''alcavó''' o '''mina d'aigua''', és una cavitat o...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Archiu:AlcavocapuchinsOlleria.jpg
Entrada d'un alcavó (Convent de Capuchins l'Olleria)

Un alcavó o mina d'aigua, és una cavitat o túnel artificial vaig terra que servix per a transportar aigua subterrànea per una població o un terme.

Descipció

Els alcavons son construccions d'época àrap i en l'actualitat estan casi desapareguts degut a la falta d'us i a la edificació del terreny. Servien per a abastir a la població d'aigua subterrànea a traves d'uns túnels generalment d'un metro i mig d'alt i 60 cm. d'ample aproximadament, i per a on pot entrar una persona un poc encorbada. Estan construïts en arc de mig punt per a que tingueren mes aguant. Estes mines d'aigua poden tindre molts km. baix terra arreplegant l'aigua filtrada des de les cavitats subterrànees fins a les seues eixides que solien ser en horts i camps que servien per a regar i també per a consum en monasteris, convents, cases senyorials, llavadors... És una mostra d'un gran treball d'ingenieria hidràulica per a aquella época.