Diferència entre les revisions de "Antoni Rubió i Lluch"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
Llínea 34: Llínea 34:
 
== Cites ==
 
== Cites ==
  
(Secció per completar)
+
{{Cita|''Fins a l'any 1362 no existis la llengua catalana, d'aon es deduix que malament pugueren durla els catalans l'any 1238, quant la conquista de Valencia, sino va existir fins a 124 anys després.''|''Documents per a l'historia de la cultura catalana mitgeval'' (Barcelona, 1908, Tom I, pàg. 2101, documents CCUIV) per Antoni Rubió i Lluch}}
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
  
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Antonio_Rubi%C3%B3_y_Lluch Antoni Rubió i Lluch en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Antonio_Rubi%C3%B3_y_Lluch Antoni Rubió i Lluch en Wikipedia]

Revisió de 13:42 2 ago 2020

Antonio Rubió

Antoni Rubió i Lluch​ (Valladolit, 1856 - Barcelona, 1937) fon un heleniste, historiador, migevaliste i escritor espanyol en castellà i català. Era fill de Joaquim Rubió i Ors, i fon pare de Jordi Rubió i Balaguer.

Biografia

Catedràtic de Filosofia i Lletres en l'Universitat de Barcelona. Amic de Marcelino Menéndez Pelayo i companyer seu de carrera, se li sol comparar en ell com a representant de l'erudició del Positivisme en el camp de la cultura catalana. Tingué entre els seus discípuls a Ángel Valbuena Prat. Feu estudis sobre els catalans en Grècia (l'expedició catalana a l'orient vista pels grecs) i Ramon Llull. Demostrà segons ell, que els orígens de la llengua catalana es remontaven mínim a l'any 1326. Edità un llibre titulat Documents per a l'Història de la cultura Catalana Mitgeval (1908). Fon acadèmic de la Real Acadèmia Espanyola en l'any 1930.

Obra

La seua obra és molt extensa:

 • El renacimiento clásico en la literatura catalana: discurso leído en su solemne recepción en la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona, el 17 de junio de 1889, Barcelona, 1889 (Imp. de Jaime Jepús Roviralta).
 • Los navarros en Grecia y el ducado catalán de Atenas en la época de su invasión. Monografía leída en la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona Barcelona, 1886 (Imprenta de Jaime Jepús)
 • La espedición y dominación de los catalanes en Oriente juzgadas por los griegos: monografía leída... Real Academia de Buenas Letras de Barcelona en los días 12 y 26 de febrero y 12 de marzo de 1883 Barcelona, 1883 (Imp. de Jaime Jepus)
 • El sentimiento del honor en el teatro de Calderón : monografía premiada por la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona; precedida de un prólogo de Marcelino Menéndez Pelayo, Barcelona, 1882 (Imprenta de la Viuda é Hijos de J. Subirana)
 • Narraciones populares catalanas recogidas por Sebastián Farnés; traducidas libremente por A.R. LL. Barcelona: Durán y Cª, 1893.
 • Los catalanes en Grecia: últimos años de su dominación, cuadros históricos Madrid: Voluntad, 1927
 • Estudio crítico-bibliográfico sobre Anacreonte y la colección anacreóntica, y su influencia en la literatura antigua y moderna: tesis doctoral leída el 9 de noviembre de 1878 en la Facultad de Filosofía y Letras de la Universidad de Madrid Barcelona, 1879 (Imprenta de la Viuda é Hijos de J. Subirana)
 • Discursos leídos ante la Real Academia Española en la recepción pública de Antonio Rubió y Lluch el 23 de marzo de 1930 Barcelona, 1930 (Ángel Ortega)
 • Discurso inaugural leído en la solemne apertura del curso académico de 1901 á 1902 ante el Claustro de la Universidad de Barcelona Barcelona: imprenta y librería de Montserrat, 1901
 • Don Guillermo Ramón de Moncada: bosquejo histórico Barcelona, 1886 (imprenta y litografía de los Sucesores de N. Ramírez y Cª)
 • Catalunya a Grecia Estudis historics i literaris Barcelona: Biblioteca Popular de L'Avenç, 1906
 • Discurso en elogio del Dr. D. Marcelino Menéndez y Pelayo por Antonio Rubió y Lluch leído en la solemne sesión pública que la Universidad de Barcelona dedicó a honrar la memoria de aquel... el 18 de mayo de 1913 Barcelona: Tipografía Hijos de Domingo Casanovas, 1913
 • Manuel Milà i Fontanals: Notes biogràfiques i crítiques Barcelona: Edició de l'Associació protectora de l'ensenyança catalana, 1918 (Durán, impressor-llibreter)
 • Estudios Hispano-Americanos: Colección de artículos publicados desde 1889 a 1922 Bilbao: Edit. Eléxpuru Hermanos, 1923
 • Sumario de la Historia de la Literatura Española Barcelona: Imprenta de la Casa Provincial de Caridad, 1901
 • Discurso en conmemoración del Tercer Centenario de la publicación del "Quijote" : que para la solemne sesión que celebró la Universidad de Barcelona el 9 de mayo de 1905 escribió... el Dr. D. Antonio Rubió y Lluch Barcelona, 1905 (Tipografía "La Académica" de Serra Hermanos y Russell)
 • La Acrópolis de Atenas en la época catalana, Barcelona, 1908 (Imprenta Barcelonesa)
 • Edición de Curial y Guelfa: Novela catalana del quinzen segle / publicada á despeses y per encarrech de la "Real Academia de Buenas Letras"
 • Traducción de Novelas griegas por Demetrio Bikelas, Jorge Drosinis, Argyros Eftaliotis... et al. Barcelona: Durán y Ca., 1893
 • Juan Cortada, Pedro F. Monclau, Balmes, Fernando Patxot, José de Manjarrés. Cuadros biográficos trazados por Antonio Rubió y Lluch y Julián Vidal de Valenciano y Bastinos.

Cites

Fins a l'any 1362 no existis la llengua catalana, d'aon es deduix que malament pugueren durla els catalans l'any 1238, quant la conquista de Valencia, sino va existir fins a 124 anys després.
Documents per a l'historia de la cultura catalana mitgeval (Barcelona, 1908, Tom I, pàg. 2101, documents CCUIV) per Antoni Rubió i Lluch

Enllaços externs