Diferència entre les revisions de "Arbre"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
m
m
 
Llínea 1: Llínea 1:
Un '''arbre''' o '''abre''' és una planta capaç de desenrollar-se a determinada altura de la terra, per lo general de més de set metros. Els arbres es caracterisen per tindre una arraïl pivotant, brot llenyós de tipo mare, que formen les branques molt per damunt del sol.
+
Un '''arbre''' o '''abre''' és una planta capaç de desenrollar-se a determinada altura de la terra, per lo general de més de sèt metros. Els arbres se caracterisen per tindre una raïl pivotant, brot llenyós que fa de mare, que formen les branques molt per damunt del sol. Els arbres són plantes perennes que viuen diversos [[any|anys]], décades o fins sigles, com [[secuoya|secuoyes]] i [[jequitibàs]]. Un arbre de fusta roja pot tindre un centenar de metros d'altura.
Els arbres són plantes perennes que viuen diversos [[any|anys]], décades o inclús sigles, com [[secuoya|secuoyes]] i [[jequitibàs]]. Un arbre de fusta roja pot tindre un centenar de metros d'altura.
 
  
 
== Parts de l'arbre ==
 
== Parts de l'arbre ==
*'''Arraïl''': És la part de l'arbre que queda baix [[terra]]. La seua funció principal és la de subjetar l'arbre i absorbir l'[[aigua]] i els minerals del sol. La majoria dels arbres tenen una [[arraïl]] principal de la que sorgixen les arraïls secundaries.
+
*'''Raïl''': És la part de l'arbre que resta baix [[terra]]. La seua funció principal és la de subjectar l'arbre i absorbir l'[[aigua]] i els minerals de la terra. La major part dels arbres tenen una [[raïl]] principal de la qual sorgixen les raïls secundaries.
*'''Brot''': És l'estructura de l'arbre que separa les arraïls de la copa, a on es situen les branques i les fulles. En el cas dels arbres el brot es nomena tronc. La funció del tronc és la de separar les fulles de les arraïls i transportar la sabia bruta des del sol cap a les fulles i la sabia elaborada per mig del procés de la [[fotosintesis]]. El brot o tronc dels arbres creix tots els anys. Este creiximent pot ser continu, en cas dels arbres tropicals o subtropicals i durant el periodo adequat (periodo vegetatiu) en els arbres de [[clima]] temperat o [[fret]]. El brot esta format per dos tipos diferents de teixits: el [[floema]] que forma la corfa i el [[xilema]], que forma la [[fusta]].  
+
*'''Brot''': És l'estructura de l'arbre que separa les raïls de la copa, a on se situen les branques i les fulles. En el cas dels arbres al brot se li diu tronc. La funció del tronc és la de separar les fulles de les raïls i transportar la llacor bruta des de la terra cap a les fulles i la llacor elaborada per mig del procés de la [[fotosíntesis]]. El brot o tronc dels arbres creix tots els anys. Este creiximent pot ser continu, en cas dels arbres tropicals o subtropicals i durant el periodo adequat (periodo vegetatiu) en els arbres de [[clima]] temperat o [[fret]]. El brot està format per dos classes diferents de teixits: el [[floema]] que forma la corfa i el [[xilema]], que forma la [[fusta]].  
  
== Tipos d'arbres ==
+
== Classes d'arbres ==
D'acort al creiximent del brot distinguim dos tipos d'arbres:
+
D'acort al creiximent del brot distinguim dos classes d'arbres:
*'''Arbres de creiximent exogen''': Ad este tipo de creiximent pertanyen la majoria dels arbres. En ells el creiximent es realisa per adició de nova fusta per damunt de l'antiga. Podem dir que l'arbre s'expandix cap a fora. Quan est aument es produïx en zones en canvis estacionals l'aument de diàmetro del tronc es manifesta en forma d'anells de creiximent que es puguen distinguir pel seu diferent color o durea. En regions on no es produïxen canvis d'estació el creiximent és uniforme i no es formen anells.
+
*'''Arbres de creiximent exogen''': Ad este tipo de creiximent pertanyen la major part dels arbres. En ells el creiximent se realisa per adició de nova fusta per damunt de l'antiga. Podem dir que l'arbre s'expandix cap a fora. Quan est aument se produïx en zones en canvis estacionals l'aument de diàmetro del tronc se manifesta en forma d'anells de creiximent que es poden distinguir pel seu diferent color o durea. En regions on no es produïxen canvis d'estació el creiximent és uniforme i no es formen anells.
  
*'''Arbres de creiximent endogen''': El creiximent endogen es dona en pocs arbres, com les [[palmera|palmeres]]. En este cas el creiximent es produïx per l'adició de nova [[fusta]] cap a dins. En este cas tampoc es formen anells de creiximent.
+
*'''Arbres de creiximent endogen''': El creiximent endogen se dona en pocs arbres, com les [[palmera|palmeres]]. En este cas el creiximent se produïx per l'adició de nova [[fusta]] cap a dins. En este cas tampoc se formen anells de creiximent.
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Última revisió del 12:42 14 jun 2019

Un arbre o abre és una planta capaç de desenrollar-se a determinada altura de la terra, per lo general de més de sèt metros. Els arbres se caracterisen per tindre una raïl pivotant, brot llenyós que fa de mare, que formen les branques molt per damunt del sol. Els arbres són plantes perennes que viuen diversos anys, décades o fins sigles, com secuoyes i jequitibàs. Un arbre de fusta roja pot tindre un centenar de metros d'altura.

Parts de l'arbre[editar]

  • Raïl: És la part de l'arbre que resta baix terra. La seua funció principal és la de subjectar l'arbre i absorbir l'aigua i els minerals de la terra. La major part dels arbres tenen una raïl principal de la qual sorgixen les raïls secundaries.
  • Brot: És l'estructura de l'arbre que separa les raïls de la copa, a on se situen les branques i les fulles. En el cas dels arbres al brot se li diu tronc. La funció del tronc és la de separar les fulles de les raïls i transportar la llacor bruta des de la terra cap a les fulles i la llacor elaborada per mig del procés de la fotosíntesis. El brot o tronc dels arbres creix tots els anys. Este creiximent pot ser continu, en cas dels arbres tropicals o subtropicals i durant el periodo adequat (periodo vegetatiu) en els arbres de clima temperat o fret. El brot està format per dos classes diferents de teixits: el floema que forma la corfa i el xilema, que forma la fusta.

Classes d'arbres[editar]

D'acort al creiximent del brot distinguim dos classes d'arbres:

  • Arbres de creiximent exogen: Ad este tipo de creiximent pertanyen la major part dels arbres. En ells el creiximent se realisa per adició de nova fusta per damunt de l'antiga. Podem dir que l'arbre s'expandix cap a fora. Quan est aument se produïx en zones en canvis estacionals l'aument de diàmetro del tronc se manifesta en forma d'anells de creiximent que es poden distinguir pel seu diferent color o durea. En regions on no es produïxen canvis d'estació el creiximent és uniforme i no es formen anells.
  • Arbres de creiximent endogen: El creiximent endogen se dona en pocs arbres, com les palmeres. En este cas el creiximent se produïx per l'adició de nova fusta cap a dins. En este cas tampoc se formen anells de creiximent.

Enllaços externs[editar]

Commons