Autobús

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Autobús de la EMT de Valéncia

L'autobús és un llarc vehícul terrestre dissenyat per a portar numerosos passagers ademés del conductor i de vegades del revisor o un cobrador de billets. La paraula és una versió noològica del llatí òmnibus, que significava "per a tot lo món".

Història

L'òmnibus, va ser el primer sistema de transport públic organisat, va aparéixer per primera vegada en Nantes, França, en l'any 1826. Quan Stanislas Baudry, un oficial retirar de l'eixèrcit qui havia construït uns banys públics a la vora de la ciutat, en un curt recorregut en llínea recta entre la ciutat i els banys. El servici començava en l'espai de Comerç, fora de la botiga de capells de M. Omnès, que mostrava el lema de Omnès Omnibus ("Omnès per a tots") en el ròtul del negoci.

Classes de servicis de autobusos

Autobús de la EMT de Valéncia

Els autobusos són una part intrínseca de la vida quotidiana, i juguen un paper fonamental en l'estructura social de molts països. Molts sistemes de transport públics urbans depenen del servici d'autobusos.

El servici d'autobusos pot ser de vàries amples classes. Els autobusos de trànsit locals oferixen un servici de trànsit públic dins d'una ciutat, normalment són viages de a soles uns quants quilómetros. Els interciutat, o interestat o els interprovincials proporcionen un trànsit de bus entre ciutats, àrees rurals. Estes llínees d'autobús tenen un trayecte normalment de decenes o centenars de quilómetro de distància. Generalment estos últims oferixen menys parades d'autobús que no les llínees d'autobusos locals. El servici d'autobusos interciutat s'ha convertit en una conexió de viage molt important a ciutats més chicotets o a pobles sense servicis de trens o aeroports.

Servici d'autobusos de llançadores proporcionen un servici de trànsit entre dos destinacions d'un caràcter més directe sense parades encara que hi poden haver, com pot ser de l'aeroport fins a la ciutat. El servici d'autobusos de llançadores són freqüentment utilisats per escoles, aeroports, àrees de compra, empreses.

Autobús turístic de Valéncia

El servici d'autobusos turístics són aquells autobusos en els quals el seu recorregut es per tots els llocs notables o turístics de la ciutat o poble. En este tipo de servicis d'autobusos existix la figura d'un guia que simplement descriu els llocs el quals van veent des del mateix autobús. També hi ha atres autobusos turístics que oferixen un servici el qual partix de la mateixa base que els turístics pero van parar en cada punt específic d'interés, normalment són molt més llarcs de duració i recorregut. Hi ha alguns servicis d'autobusos turístic que inclús són decorats com si foren tramvies, normalment per atraure turistes. Un fenomen similar són els servicis d'autobusos nomenats Duck Tours (Visites Ànet), que consistix en utilisar els DUKW (pronunciat en anglés duck, ànet) que són vehículs amfibis convertits en autobusos barcos o creuers per propòsits turístics.

Tipos d'autobusos

Existixen diferents tipos d'autobusos com per a chicotetes distàncies com per a llargues, autobusos diaris com autobusos especials per a fins específics.

  • Autobús de viajants (nomenat també autobús de trànsit local o autobús de ciutat) normalment té dos eixos, dos portes (un al front, i una al mig). Este tipo d'autobús permet haver-hi una intensitat de trànsit interna eficaç. Els assents són fixes i llimitats, deixant espai per als passagers de curta durada els quals es queden decampeu en l'espai d'espera que està a l'entrada de l'autobús. Este tipo d'autobús no té necessitat d'un compartiment d'equipage, molts tenen un disseny d'un terra baixa i ad una porta d'entrada i una d'eixida. Els autobusos de dos pisos, els autobusos guiats, els autobusos articulats o els autobusos extra llarcs articulats s'utilisen normalment en rutes urbanes ad gran càrregues de passages.
  • L'autobús escolar són similars, encara que a sovint tenen a soles una porta d'entrada i eixida, sense espai d'espera, que en lloc d'ella hi han més assents. També es caracterisen per ser autobusos d'un sol nivell, i ad dos ringleres de assents de dos per fila.

El servici d'autobusos escolar proporciona trànsit des de l'escola a casa o a la parada d'autobús escolar més acostada de l'estudiant, i viceversa. Algunes escoles privades utilisen autobusos escolars a soles per a viages de camp o events deportius.

  • Autobusos elèctrics: desposen d'una rampa d'accessibilitat en l'entrada de l'autobús, d'esta manera una persona que va ad cadira de rodes puga tindre accés i puga embarca a l'autobús. Estos autobusos la rampa s'eleva automàticament i que permet que l'invàlit embarque sense problemes al conseguir que la plataforma tinga l'alçada de l'entrada de l'autobús.
  • El trolebús i atres elèctrics són similars en aparenta i funcionen com autobusos per viajants, pero són alimentats per un motor elèctric en lloc d'un motor de combustió interna.