Blau

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Color blau

El color blau és una de les sis sensacions cromàtiques bàsiques de la visió humana normal. És el quint color de l'espectre solar i és el color del cel i de l'aigua del mar.

La percepció de que és provocat per la llum que te un espectre dominat per l'energia en una llongitut d'ona d'aproximadament 440-490 NM. Se considera un dels colors primaris aditius. En la roda de colors HSV, el complement de blau es groc, és dir, un color corresponent a una barreja a parts iguals de llum ROJA i vert. En una roda de color basat en la teoria tradicional color (RYB) a on el blau se considerà un color primari, el seu color complementari se considera que es de color taronja (basat en la roda de colors MUNSELL).

Blau és un dels térmens bàsics de color, i un dels set colors de l'espectre, intermig entre la violeta (morat) i cien. Es compon d'un número considerable de subcategoríes identificables que poden ser identificat en térmens descriptius com el blau marí (blau obscur), blau cien (o "blau-vert", en el llímit en la franja verda), o el cel blau (blau). La paraula en sí fon cedida a l'Anglés mig de l'antiga paraula francesa bleu, blo, " esblanquida, descolorida", a la seua volta de l'antic franc blao.


També és u dels colors de la Real Senyera del Regne de Valéncia.