Diferència entre les revisions de "Calamars fregits"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
m
m
 
Llínea 33: Llínea 33:
 
[[Categoria:Aliments]]
 
[[Categoria:Aliments]]
 
[[Categoria:Gastronomia]]
 
[[Categoria:Gastronomia]]
[[Categoria:Gastronomia de Cantàbria]]
 
[[Categoria:Gastronomia de la Comunitat de Madrit]]
 
 
[[Categoria:Tapes en Espanya]]
 
[[Categoria:Tapes en Espanya]]
[[Categoria:Plats de marisc d'Espanya]]
+
 
[[Categoria:Plats de marisc d'Itàlia]]
 
[[Categoria:Plats de marisc de Grècia]]
 
[[Categoria:Plats de marisc de Turquia]]
 
  
 
{{Traduït de|es|Calamares fritos}}
 
{{Traduït de|es|Calamares fritos}}

Última revisió del 12:08 12 set 2019

Detall de calamars a la romana.
Les rabes són l'aperitiu més consumit pels càntabres.[1]
Calamars fregits: calamars empanats i fregits servits com tapa.

Els calamars fregits, en ocasions també denominats calamars a la romana o rabes en Cantàbria, Astúries, Navarra i País Vasc, és un plat preparat a pur de calamars fregits reboçats en farina que es pot trobar en molts bars i restaurants dels països que gogen de la cuina mediterrànea i atlàntica.

En Espanya se servixen generalment com una tapa (aperitiu) en molts bars. Com alguns atres plats de marisc se solen servir junt en una rodancha de llima, per a esprémer-la sobre la ració si el consumidor aixina ho desija.

Característiques[editar]

Els calamars se solen netejar per dins i es escalden en aigua durant un temps. El cos es talla per regla general en anells abans de ser reboçat i fregit en olie molt calenta (generalment a temperatures de 160 °C). Els calamars aixina preparats solen anar a una font en una rodancha de llima, o a voltes se servixen com entrepà (entrepà de calamars). En els països de l'àrea mediterrànea és tan popular que es poden trobar ya preparats per a fregir en la majoria dels supermercats en la seua zona de congelats.[2]

Una atra variant és reboçar-los en farina de cigroneres, modificant la seua textura -queden més cloixidores- i sabor. Típic de fritades i reboçats del sur d'Espanya.

A la seua volta les rabes de Cantàbria poden ser classificades per la raça del calamar en que són confeccionades. Este pot ser magano, peludí o rejo, sent el més apreciat el magano peixcat a guadanyeta, art de peixca tradicional en que es peixquen els cefalòpodes d'esta raça d'uns 12 cmts de llongitut.[3]

Variants fòra d'Espanya[editar]

Calamars fregits són comuns a les cuines de molts països de la ribera del Mediterràneu; per eixemple en Turquia són molt populars en el nom "kalamar tava", que significa "calamar fregit" en turc.[4]. Esta variant es menja en salsa tarator.

En atres països solen servir-se un plat preparat de forma molt similar pero servit en les salses nacionals o més populars de la zona. D'esta forma en Mèxic se sol prendre en tabasco o unes atres salses picantes i en Perú se solen fer i servir en salsa criollo, rocoto i yuca sancochada. En la cuina chinenca se sol picar el calamar i es recobrix despuix en sal i farina junt en abundant chili, elaborant-se aixina un plat molt similar al descrit.

Vore també[editar]

Referències[editar]

Enllaços externs[editar]

Commons