Casa Consistorial d'Alzira

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Revisió de 19:11 11 feb 2018 per Jose2 (Discussió | contribucions) (Descripció)
(dif) ← Revisió anterior | Revisió actual (dif) | Revisió següent → (dif)
Saltar a: navegació, buscar
Casa Consistorial d'Alzira

La Casa Consistorial d'Alzira, en la província de Valéncia, és un edifici administratiu que està situat en l'eix de l'antiga Vila d'Alzira, en el carrer Sant Roc. És d'estil renaixentiste i fon construït entre els Sigles XVI i XVII. Fon declarada Monument Històric Artístic el 17 de decembre de 1930 i també Be d'Interés Cultural. El palau alberga una important colecció artística, en la que destaquen diverses obres pictòriques, com les de Teodoro Andreu.

Descripció[editar]

Es tracta d'un edifici quadrangular, cobert a tres aigües en teula àrap i organisat en torn a una galeria rectangular, al voltant de la qual es disponen les diferents dependències. En la planta baixa destaca el vestíbul que queda dividit per un arc carpanell en dos espais; en el primer d'ells es troba l'escala que porta al primer pis, mentres que en el segon espai del vestíbul s'ha construït una escala per a comunicar en la part nova de l'ajuntament. En el primer pis es situa el Saló Noble, rectangular i paralel a la fachada, allumenat per tres finestrals. L'accés a este saló es realisa per una porta ricament decorada en elements alegòrics. En el saló de sessions es conserva un retaule renaixentiste de Sant Silvestre (1597); treginat mudéixar. En l'archiu municipal es conserva valiosa documentació des del sigle XIII.

En fachada, la planta baixa presenta motius renaixentistes, mentres que la planta principal presenta finestrals gòtics. Açò ha portat a pensar en la possibilitat de que estos finestrals siguen una reutilisació d'atre edifici. Es tracta d'una fachada simètrica, a on la planta baixa presenta una portada central d'arc de mig punt en dos finestres allindades als seus costats.

En la planta noble es disposen tres finestrals gòtics que es corresponen verticalment en els de la planta inferior. Els dos laterals són originals. Abdós han perdut les columnilles. El central fon engrandit per a colocar un balcó, si be posteriorment a la seua restauració s'ha tornat la fachada a la seua disposició original. El tercer cos realisat en rajola, es desenrolla en 14 arcs de mig punt en una menuda molura.