Hyde Park

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Avinguda principal del parc

Hyde Park és un dels parcs més grans en Londres central, Anglaterra, i un dels Parcs Reals de Londres, famós pel seu Speakers' Corner.

El parc està dividit en dos pel llac Serpentine. El parc és contigu als Kensington Gardens; encara que a voltes s'assumix que són part d'Hyde Park, els Kensington Gardens han estat tècnicament separats des de 1728, quan la Reina Carolina va fer una divisió entre abdós. Hyde Park té una superfície de 350 acres (140 ha/1,4 km²) i els Kensington Gardens de 275 acres (110 ha), resultant un àrea total de 625 acres (250 ha), fent-ho més gran que el Principat de Mónaco (1,96 km² o 485 acres). Encara que, durant el dia, els dos parcs semblen unir-se, els Kensington Gardens tanquen a boqueta nit mentres que Hyde Park permaneix obert des de les 5 de la vesprada fins a mijanit, incloent moltes hores d'obscuritat.

El parc va ser la sèu de la Gran Exposició de l'any 1851, per a la qual es va construir el Palau de Cristal dissenyat per Joseph Paxton.

El parc ha segut escenari tradicional de manifestacions multitudinàries. Els cartistes, la Lliga Reformista, les Sufragistes i la Coalició Antiguerra han protagonisat protestes en el parc. Molts protestants de la Marcha per la Llibertat i el Sustente varen escomençar el seu moviment des d'Hyde Park.

El 20 de juliol de 1982 en els atentats d'Hyde Park i Regents Park, dos bombes relacionades en l'IRA Provisional varen causar la mort de huit membres de la Household Cavalry i dels Royal Green Jackets i sèt cavalls.

Enllaços externs

Blog en imàgens i artículs sobre Hyde Park i Londres