Diferència entre les revisions de "Centenar de la Ploma"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Correccions)
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Image:Centenarploma.jpg|thumb|rigth Ballester del Centenar]]
 
[[Image:Centenarploma.jpg|thumb|rigth Ballester del Centenar]]
  
En 1365, [[Pere II de Valencia]] i IV d'[[Arago]] otorgà el privilegi real de formar una milicia valenciana permanent per a defendre i custodiar la senyera del [[Regne de Valéncia]]. Esta milicia va rebre el nom de "Centenar de la ploma", per estar formada per 100 homens que durien una ploma en l'elm en el que es cobrien el cap.
+
En 1365, [[Pere II de Valéncia]] i IV d'[[Aragó]] otorgà lo privilegi real de formar una milícia valenciana permanent per a defendre i custodiar la senyera del [[Regne de Valéncia]]. Esta milícia va rebre el nom de "Centenar de la ploma", per estar formada per 100 hòmens que durien una ploma en l'elm en el que es cobrien el cap.
  
El "Centenar de la Ploma" passà a estar format per 200 homens a partir de 1390: 100 ballesters a peu mes una força d'atres 100 cavallers per a reforçar al Centenar, tots dirigits per [["Lo Justicia Criminal]] de Valencia". A les seues ordens estaven els [["Caps del Centenar"]] i, seguint la jerarquia, els [["Caps de dehena"]] que manaven sobre 10 homens.
+
Lo "Centenar de la Ploma" passà a estar format per 200 hòmens a partir de 1390: 100 ballesters a peu més una força d'atres 100 cavallers per a reforçar al Centenar, tots dirigits per [["Lo Justícia Criminal]] de Valéncia". A les seues ordens estaven els [["Caps del Centenar"]] i, seguint la jerarquia, els [["Caps de decena"]] que manaven sobre 10 hòmens.
  
El "Centenar de la Ploma" acompanyava a la [[real senyera valenciana]] en les batalles, pero tambe en les festes i celebracions.
+
Lo "Centenar de la Ploma" acompanyava a la [[Real Senyera Valenciana]] en les batalles, pero també en les festes i celebracions.
  
En 1470, el rei [[Joan II]] amplià el privilegi otorgat al "Centenar de la Ploma" concedint un sou als seus membres i la facultat de dur tota clase d'armes.  
+
En 1470, lo rei [[Joan II]] amplià el privilegi otorgat al "Centenar de la Ploma" concedint un sou als seus membres i la facultat de dur tota classe d'armes.  
  
L'arma caracteristica del Centenar era la [[ballesta]], pero tambe solien estar equipats en espasa, daga, llança o arcabus. Les milicies del "Centenar de la Ploma" practicaven el tir en el "Muro de Quart", junt a les torres.
+
L'arma característica del Centenar era la [[ballesta]], pero també solien estar equipats en espasa, daga, llança o arcabús. Les milícies del "Centenar de la Ploma" practicaven el tir en el "Muro de Quart", junt a les torres.
  
En 1707, abolits els [[Furs]] del [[Regne de Valencia]], tambe se negaren els privilegits ad esta milicia estrictament valenciana, marcant-se l'inici d'una centralisacio total del poder en mans del monarca borbo [[Felipe V]].
+
En 1707, abolits els [[Furs]] de lo [[Regne de Valéncia]], també se negaren els privilegis ad esta milícia estrictament valenciana, marcant-se l'inici d'una centralisació total del poder en mans del monarca borbó [[Felip V]].
  
[[Els Ballesters del Centenar del glorios Sant Jordi, o Centenar de la Ploma]], como vulgarment se´ls conexia, eren per un part un cos militar i per una atra, una Confraria Religiosa, situada en l´Iglesia de Sant Jordi. Anaven vestits en una sobrevesta o escapulari blanc en la Creu de Sant Jordi pintada en el pit i en l´esquena, i portaven en el caixco una ploma. El seu lema era "In te Domine, speravi; non confundar" (En tu, Senyor, confiem, no nos confongues). Creats per priviligi de Pere II de Valencia per a defendre i custodiar la senyera del Regne de Valencia
+
[[Els Ballesters del Centenar del gloriós Sant Jordi, o Centenar de la Ploma]], com vulgarment se'ls coneixia, eren d'una banda un cos militar i d'una atra, una Confraria Religiosa, situada en l´l'Iglésia de Sant Jordi. Anaven vestits en una sobrevesta o escapulari blanc en la Creu de Sant Jordi pintada en el pit i en l´esquena, i portaven en el caixco una ploma. El seu lema era "In te Domine, speravi; non confundar" (En tu, Senyor, confiem, no nos confongues). Creats per privilegi de Pere II de Valéncia per a defendre i custodiar la senyera del Regne de Valéncia
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Revisió de 16:04 25 gin 2008

Archiu:Centenarploma.jpg
rigth Ballester del Centenar

En 1365, Pere II de Valéncia i IV d'Aragó otorgà lo privilegi real de formar una milícia valenciana permanent per a defendre i custodiar la senyera del Regne de Valéncia. Esta milícia va rebre el nom de "Centenar de la ploma", per estar formada per 100 hòmens que durien una ploma en l'elm en el que es cobrien el cap.

Lo "Centenar de la Ploma" passà a estar format per 200 hòmens a partir de 1390: 100 ballesters a peu més una força d'atres 100 cavallers per a reforçar al Centenar, tots dirigits per "Lo Justícia Criminal de Valéncia". A les seues ordens estaven els "Caps del Centenar" i, seguint la jerarquia, els "Caps de decena" que manaven sobre 10 hòmens.

Lo "Centenar de la Ploma" acompanyava a la Real Senyera Valenciana en les batalles, pero també en les festes i celebracions.

En 1470, lo rei Joan II amplià el privilegi otorgat al "Centenar de la Ploma" concedint un sou als seus membres i la facultat de dur tota classe d'armes.

L'arma característica del Centenar era la ballesta, pero també solien estar equipats en espasa, daga, llança o arcabús. Les milícies del "Centenar de la Ploma" practicaven el tir en el "Muro de Quart", junt a les torres.

En 1707, abolits els Furs de lo Regne de Valéncia, també se negaren els privilegis ad esta milícia estrictament valenciana, marcant-se l'inici d'una centralisació total del poder en mans del monarca borbó Felip V.

Els Ballesters del Centenar del gloriós Sant Jordi, o Centenar de la Ploma, com vulgarment se'ls coneixia, eren d'una banda un cos militar i d'una atra, una Confraria Religiosa, situada en l´l'Iglésia de Sant Jordi. Anaven vestits en una sobrevesta o escapulari blanc en la Creu de Sant Jordi pintada en el pit i en l´esquena, i portaven en el caixco una ploma. El seu lema era "In te Domine, speravi; non confundar" (En tu, Senyor, confiem, no nos confongues). Creats per privilegi de Pere II de Valéncia per a defendre i custodiar la senyera del Regne de Valéncia

Enllaços externs