Diferència entre les revisions de "Creïlla"

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
(Propietats de les creïlles)
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Image:crei4.jpg|thumb|right|200px|<center>Creïlles</center>]]
 
[[Image:crei4.jpg|thumb|right|200px|<center>Creïlles</center>]]
 
   
 
   
La '''creïlla''' és un tubèrcul comestible, fruit de la [[creïllera]], és redonenc, carnós, feculent en una fina pell fosca o [[roig|rogenca]]. És originària d'[[Amèrica]] fon introduida en [[Europa]] a partir del [[sigle XVI]], i hi ha moltes varietats i se conrea en la majoria de països.
+
La '''creïlla''' és un tubèrcul comestible, fruit de la [[creïllera]], és redonenc, carnós, feculent en una fina pell fosca o [[roig|rogenca]]. És originària d'[[Amèrica]] fon introduïda en [[Europa]] a partir del [[sigle XVI]], i hi ha moltes varietats i se conrea en la majoria de països.
  
Encara que en un principi la seua introduccio fon llenta al final terminà sent un aliment basic en muchísimos països. Les malaltes collites de les creïlles o les primeres plagues desnugaren verdaderes hambrunas ya que era l'aliment base de les classes mes pobres.
+
Encara que en un principi la seua introducció fon lenta al final terminà sent un aliment bàsic en moltíssims països. Les malalties de les collites de les creïlles o les primeres plagues desnugaren verdaderes hambrunes ya que era l'aliment base de les classes més pobres.
  
 
== Propietats de les creïlles ==
 
== Propietats de les creïlles ==
  
* Les creïlles son un aliment que mos aporta molta energia sent adequades especialment per a deportistes o persones que realisen un treballe fisic.
+
* Les creïlles són un aliment que nos aporta molta energia sent adequades especialment per a deportistes o persones que realisen un treballe físic.
* Quan mengem les creïlles bollides o en pure son realment un aliment molt digestiu per lo que son ideals per a persones en problemes gastrics com l'agrea d'estomec, problemes hepatics o intestinals, etc.
+
* Quan mengem les creïlles bollides o en puré són realment un aliment molt digestiu per lo que són ideals per a persones en problemes gàstrics com l'agrea d'estòmec, problemes hepàtics o intestinals, etc.
* Les creïlles tenen un efecte alcalinizante sobre l'organisme favorint puix l'eliminacio de toxines (ideal en casos d'acit uric) i la remineralización de nostre organisme. Ademes ajuda en els casos d'espasmes, tos nerviosa, rampes, etc.
+
* Les creïlles tenen un efecte alcalinisant sobre l'organisme favorint puix l'eliminació de toxines (ideal en casos d'àcit úric) i la remineralizació de nostre organisme. Ademés ajuda en els casos d'espasmes, tos nerviosa, rampes, etc.
* La seua riquea en potassi favorix, si les creïlles son cuites i sense sal, l'eliminacio de liquits (edemes) podent ajudar a les persones en obesitat causada per retencio de liquits. Deuen tindre cuidat els malalts del renyo cuyo medic els haja llimitat la presa d'aliments o begudes riques en potassi.
+
* La seua riquea en [[potassi]] favorix, si les creïlles són cuites i sense [[sal]], l'eliminació de líquits (edemes) podent ajudar a les persones en obesitat causada per retenció de líquits. Deuen tindre cuidat els malalts del [[renyó]] als que el seu mege els haja llimitat la presa d'aliments o begudes riques en potassi.
* A nivell extern les propietats de les creïlles tambe son moltes ya que podem preparar-la (be rallada) a modo de cataplasma: crues i rallades poden aliviar cremades no greus o les produides pel sol, tambe calmen i disminuixen les bosses dels ulls (les tipiques ulleres).
+
* A nivell extern les propietats de les creïlles també són moltes ya que podem preparar-la (be rallada) a modo de cataplasma: crues i rallades poden aliviar cremades no greus o les produïdes pel [[sol]], també calmen i disminuïxen les bosses dels [[ull|ulls]] (les típiques ulleres).
  
 
== Composició ==
 
== Composició ==
  
En la composicio de la creïlla cap destacar la quantitat d'[[hidrats de carbò]], majoritariament en forma d'[[almido]] i una menuda proporcio com [[glucosa]], fructosa i sacarosa; aixina com un aporte important de fibra.
+
En la composició de la creïlla cap destacar la quantitat d'[[hidrats de carbó]], majoritàriament en forma d'[[almidó]] i una chicoteta proporció com [[glucosa]], [[fructosa]] i [[sacarosa]]; aixina com un aporte important de [[fibra]].
La creïlla es una bona font de [[vitamina C]], si be una bona part de la mateixa pot perdre's durant el proces de cuita. Per a preservar la seua contingut, es recomanable cuinar-les al vapor o al forn (embolicades en paper d'alumini). Ademes, donat que la vitamina C se localisa baix de la pell, el chollat de la creïlla, i encara mes un chollat profunt, pot representar una perdua important de la quantitat d'este nutriente. Tambe estan presents atres vitamines com tiamina, niacina, piridoxina i acit fólico. No obstant, en la creïlla apenes se troben les vitamines A i I.
+
La creïlla és una bona font de [[vitamina C]], si be una bona part de la mateixa pot perdre's durant el procés de cuita. Per a preservar el seu contingut, és recomanable cuinar-les al vapor o al forn (embolicades en paper d'[[alumini]]). Ademés, donat que la vitamina C se localisa baix de la pell, el chollat de la creïlla, i encara més un chollat profunt, pot representar una pèrdua important de la quantitat d'este nutrien. També estan presents atres vitamines i elements com [[tiamina]], [[niacina]], [[piridoxina]] i [[àcit fólic]]. No obstant, en la creïlla apenes se troben les vitamines A i I.
  
Conte minerals com [[fosfor]], [[magnesi]] i [[ferro]], si be la quantitat de calci es molt reduida. A l'igual que atres fruites i hortalices, la creïlla aporta una gran quantitat de potassi, acompanyat d'una escasa proporcio de sodi, lo que la convertix en un aliment recomanable en cas d'hipertensio o afeccions cardiovasculares. Presenta ademes, menudes quantitats de seleni. A este respecte, diversos estudios epidemiologics han trobat una relacio inversa entre l'ingesta d'este oligoelemento i la mortalitat deguda a varis tipos de cancer.
+
Conte minerals com [[fòsfor]], [[magnesi]] i [[ferro]], si be la quantitat de [[calci]] es molt reduïda. A l'igual que atres fruites i hortalices, la creïlla aporta una gran quantitat de [[potassi]], acompanyat d'una escassa proporció de [[sodi]], lo que la convertix en un aliment recomanable en cas d'[[hipertensió]] o afeccions cardiovasculars. Presenta ademés, chicotetes quantitats de [[seleni]]. A este respecte, diversos estudis epidemiològics han trobat una relació inversa entre l'ingesta d'este oligoelement i la mortalitat deguda a varis tipos de [[càncer]].
  
Tambe aporta carotenoides, sent la violaxantina, anteraxantina, luteïna, els mes abundants, mentres que la neoxantina, beta-criptoxantina, zeaxantina i beta-carotenos se troben en quantitats menors.
+
També aporta carotenoides, sent la violaxantina, anteraxantina, luteïna, els més abundants, mentres que la neoxantina, beta-criptoxantina, zeaxantina i beta-carotenos se troben en quantitats menors.
Conte miosmina, un alcaloide especific del tabac que pot estar present en algunes fonts dietetiques com cereals, fruites, verdures i llet i que podria eixercir un paper beneficios en l'adenocarcinoma d'esofago, si be este es un fet que deu ser investigat en major profunditat.
+
Conté miosmina, un alcaloide específic del [[tabac]] que pot estar present en algunes fonts dietètiques com [[cereals|cereals]], fruites, verdures i [[llet]] i que podria eixercir un paper beneficiós en l'adenocarcinoma d'esofago, si be este és un fet que deu ser investigat en major profunditat.
  
 
[[Categoria:Biologia]]
 
[[Categoria:Biologia]]

Revisió de 00:07 27 feb 2012

Creïlles

La creïlla és un tubèrcul comestible, fruit de la creïllera, és redonenc, carnós, feculent en una fina pell fosca o rogenca. És originària d'Amèrica fon introduïda en Europa a partir del sigle XVI, i hi ha moltes varietats i se conrea en la majoria de països.

Encara que en un principi la seua introducció fon lenta al final terminà sent un aliment bàsic en moltíssims països. Les malalties de les collites de les creïlles o les primeres plagues desnugaren verdaderes hambrunes ya que era l'aliment base de les classes més pobres.

Propietats de les creïlles

  • Les creïlles són un aliment que nos aporta molta energia sent adequades especialment per a deportistes o persones que realisen un treballe físic.
  • Quan mengem les creïlles bollides o en puré són realment un aliment molt digestiu per lo que són ideals per a persones en problemes gàstrics com l'agrea d'estòmec, problemes hepàtics o intestinals, etc.
  • Les creïlles tenen un efecte alcalinisant sobre l'organisme favorint puix l'eliminació de toxines (ideal en casos d'àcit úric) i la remineralizació de nostre organisme. Ademés ajuda en els casos d'espasmes, tos nerviosa, rampes, etc.
  • La seua riquea en potassi favorix, si les creïlles són cuites i sense sal, l'eliminació de líquits (edemes) podent ajudar a les persones en obesitat causada per retenció de líquits. Deuen tindre cuidat els malalts del renyó als que el seu mege els haja llimitat la presa d'aliments o begudes riques en potassi.
  • A nivell extern les propietats de les creïlles també són moltes ya que podem preparar-la (be rallada) a modo de cataplasma: crues i rallades poden aliviar cremades no greus o les produïdes pel sol, també calmen i disminuïxen les bosses dels ulls (les típiques ulleres).

Composició

En la composició de la creïlla cap destacar la quantitat d'hidrats de carbó, majoritàriament en forma d'almidó i una chicoteta proporció com glucosa, fructosa i sacarosa; aixina com un aporte important de fibra. La creïlla és una bona font de vitamina C, si be una bona part de la mateixa pot perdre's durant el procés de cuita. Per a preservar el seu contingut, és recomanable cuinar-les al vapor o al forn (embolicades en paper d'alumini). Ademés, donat que la vitamina C se localisa baix de la pell, el chollat de la creïlla, i encara més un chollat profunt, pot representar una pèrdua important de la quantitat d'este nutrien. També estan presents atres vitamines i elements com tiamina, niacina, piridoxina i àcit fólic. No obstant, en la creïlla apenes se troben les vitamines A i I.

Conte minerals com fòsfor, magnesi i ferro, si be la quantitat de calci es molt reduïda. A l'igual que atres fruites i hortalices, la creïlla aporta una gran quantitat de potassi, acompanyat d'una escassa proporció de sodi, lo que la convertix en un aliment recomanable en cas d'hipertensió o afeccions cardiovasculars. Presenta ademés, chicotetes quantitats de seleni. A este respecte, diversos estudis epidemiològics han trobat una relació inversa entre l'ingesta d'este oligoelement i la mortalitat deguda a varis tipos de càncer.

També aporta carotenoides, sent la violaxantina, anteraxantina, luteïna, els més abundants, mentres que la neoxantina, beta-criptoxantina, zeaxantina i beta-carotenos se troben en quantitats menors. Conté miosmina, un alcaloide específic del tabac que pot estar present en algunes fonts dietètiques com cereals, fruites, verdures i llet i que podria eixercir un paper beneficiós en l'adenocarcinoma d'esofago, si be este és un fet que deu ser investigat en major profunditat.