Diferència entre les revisions de "Cremà"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(No es mostren 12 edicions intermiges d'5 usuaris)
Llínea 2: Llínea 2:
 
[[Image:Crema3.JPG|thumb|right|300px|<center>Image d'una Falla durant la cremà.</center>]]
 
[[Image:Crema3.JPG|thumb|right|300px|<center>Image d'una Falla durant la cremà.</center>]]
  
La '''''cremà''''' (cremada) és l'acte de prendre foc als monuments de cartó o fusta que són les [[falles]] u [[fogueres]]) durant les festes d'unes quantes localitats de la [[Comunitat Valenciana]] ([[Espanya]]), especialment les Falles celebrades en [[Valéncia]] i les [[Fogueres de Sant Joan]] celebrades en [[Alacant]]. En la crema dels monuments es culmina i es clausura la festa.
+
La '''cremà''' (forma popular de '''cremada''')<ref>https://diccionari.llenguavalenciana.com/general/consulta?t=cremada&l=1</ref> és l'acte de prendre fòc als monuments de cartó o fusta que són les [[falles]] o [[fogueres]]) durant les festes d'unes quantes localitats de la [[Comunitat Valenciana]] ([[Espanya]]), especialment les Falles celebrades en [[Valéncia]] i les [[Fogueres de Sant Joan]] celebrades en [[Alacant]]. En la cremà dels monuments se culmina i es clausura la festa.
  
La ''cremà'' de les falles de Valéncia i d'atres localitats de la zona se celebra la nit del [[19 de març]]<ref>[http://www.lasprovincias.es/20120926/comunitatvalenciana/valencia/fallas-rechazo-cambio-crema-201209260122.html Abrumador rechazo de las fallas al cambio de la fecha 19 de marzo para la cremà]</ref>, dia de [[Sant Josep]]. Consistix en la cremà dels monuments fallers [[plantà|plantats]] en els carrers de Valéncia el dia [[15 de març]]. L'acte ve precedit per un castell de focs artificials, encesa per la [[Fallera Major]] de la [[Comissió fallera|comissió]]. En primer lloc entorn de les deu de la nit es procedix a la cremà del monument infantil a excepció de la "falla" guanyadora del primer premi de la secció especial que es crema a les deu i mija. Posteriorment es crema el monument principal a les dotze de la nit i a les dotze i mija es procedix a la cremà del primer premi de la secció especial d'esta categoria. Finalment, a l'una de la matinada es crema el [[monument faller]] de la plaça de l'Ajuntament que està fora de concurs.
+
La cremà de les falles de Valéncia i d'atres localitats de la zona es celebra la nit del [[19 de març]],<ref>[http://www.lasprovincias.es/20120926/comunitatvalenciana/valencia/fallas-rechazo-cambio-crema-201209260122.html Abrumador rechazo de las fallas al cambio del 19 de marzo para la cremà]</ref> dia de [[Sant Josep]]. Consistix en la cremà dels monuments fallers [[plantà|plantats]] en els carrers de Valéncia el dia [[15 de març]]. L'acte ve precedit per un castell de fòcs artificials, encesa per la [[Fallera Major]] de la [[Comissió fallera|comissió]]. En primer lloc vora les dèu de la nit se procedix a la cremà del monument infantil a excepció de la "falla" guanyadora del primer premi de la secció especial que es crema a les dèu i mija. Posteriorment se crema el monument principal a les dotze de la nit i a les dotze i mija es procedix a la cremà del primer premi de la secció especial d'esta categoria. Finalment, a la una de la matinada es crema el [[monument faller]] de la plaça de l'Ajuntament que està fora de concurs.
  
La ''cremà'' també se du a terme en les [[Fogueres de Sant Joan]], celebrades en la ciutat de [[Alacant]] ([[Espanya]]). Té lloc la nit del 24 al 25 de [[juny]], un dia després de la [[nit de Sant Joan]]. A causa de la calor de la data i del foc, és una pràctica habitual que els assistents a la cremà soliciten en crits ser mullats pels bombers que controlen l'evolució del foc, a la qual cosa els bombers solen accedir en ajuda de les seues mànegues. A Alacant, la cremà comença a les 00:00, després del tir de les palmera des de el [[Castell de Santa Bàrbara|castell]], i es prolonga fins a les 4 de la matinada.  
+
La cremà també es du a terme en les [[Fogueres de Sant Joan]], celebrades en la ciutat d'[[Alacant]] ([[Espanya]]). Té lloc la nit del 24 al 25 de [[juny]], un dia despuix de la [[nit de Sant Joan]]. A causa de la calor de la data i del fòc, és una pràctica habitual que els assistents a la cremà soliciten en crits ser mullats pels bombers que controlen l'evolució del fòc, a lo qual els bombers solen accedir en ajuda de les seues mànegues. En Alacant, la cremà escomença a les 00:00, despuix del tir de les palmeres des del [[Castell de Santa Bàrbera|castell]], i es prolonga fins a les 4 de la matinada.  
  
Tant en les Falles com en les Fogueres se sol prendre foc al monument per mig d'una [[traca]], i en els últims temps també és comú que vaja acompanyat de [[Foc d'artifici|focs artificials]]. A continuació s'encén el [[monument faller|monument]] al ritme de cançons populars. Generalment, perque no coincidixquen totes les cremaes de tots els monuments a la mateixa hora, se solen cremar a distintes hores, segons els premis otorgats als monuments.
+
Tant en les Falles com en les Fogueres se sol prendre fòc al monument per mig d'una [[traca]], i en els últims temps també és comú que vaja acompanyat de [[Fòc d'artifici|fòcs artificials]]. A continuació s'encén el [[monument faller|monument]] al ritme de cançons populars. Generalment, perque no coincidixquen totes les cremaes de tots els monuments a la mateixa hora, se solen cremar a distintes hores, segons els premis otorgats als monuments.
== Referències ==
 
{{reflist|2}}
 
  
==Vore també==
+
== Vore també ==
 +
*[[Casal faller]]
 +
*[[Comissió fallera]]
 +
*[[Cort d'Honor]]
 +
*[[Cordà]]
 +
*[[Cridà]]
 +
*[[Despertà]]
 +
*[[Falla]]
 +
*[[Fallera Major]]
 +
*[[Fallera Major de Valéncia]]
 
*[[Falles]]
 
*[[Falles]]
*[[Fallera Major de Valéncia]]
+
*[[Fòc d'artifici]]
 
*[[Fogueres]]
 
*[[Fogueres]]
* [[Cordà]]
+
*[[Llibret]]
* [[Mascletà]]
+
*[[Mascletà]]
* [[Traca]]
+
*[[Ninot]]
* [[Foc d'artifici]]
+
*[[Nit del Fòc de Valéncia|Nit del Fòc]]
* [[Nit del Foc de València|Nit del Foc]]
+
*[[Ofrena]]
* [[Falleres Majors]]
+
*[[Passacarrer]]
* [[Ninot]]
+
*[[Presentació]]
 +
*[[Plantà]]
 +
*[[Traca]]
 +
 
 +
== Referències ==
 +
{{reflist|2}}
  
 
==Enllaços externs==
 
==Enllaços externs==

Revisió de 12:37 14 març 2020

Archiu:Crema3.JPG
Image d'una Falla durant la cremà.

La cremà (forma popular de cremada)[1] és l'acte de prendre fòc als monuments de cartó o fusta que són les falles o fogueres) durant les festes d'unes quantes localitats de la Comunitat Valenciana (Espanya), especialment les Falles celebrades en Valéncia i les Fogueres de Sant Joan celebrades en Alacant. En la cremà dels monuments se culmina i es clausura la festa.

La cremà de les falles de Valéncia i d'atres localitats de la zona es celebra la nit del 19 de març,[2] dia de Sant Josep. Consistix en la cremà dels monuments fallers plantats en els carrers de Valéncia el dia 15 de març. L'acte ve precedit per un castell de fòcs artificials, encesa per la Fallera Major de la comissió. En primer lloc vora les dèu de la nit se procedix a la cremà del monument infantil a excepció de la "falla" guanyadora del primer premi de la secció especial que es crema a les dèu i mija. Posteriorment se crema el monument principal a les dotze de la nit i a les dotze i mija es procedix a la cremà del primer premi de la secció especial d'esta categoria. Finalment, a la una de la matinada es crema el monument faller de la plaça de l'Ajuntament que està fora de concurs.

La cremà també es du a terme en les Fogueres de Sant Joan, celebrades en la ciutat d'Alacant (Espanya). Té lloc la nit del 24 al 25 de juny, un dia despuix de la nit de Sant Joan. A causa de la calor de la data i del fòc, és una pràctica habitual que els assistents a la cremà soliciten en crits ser mullats pels bombers que controlen l'evolució del fòc, a lo qual els bombers solen accedir en ajuda de les seues mànegues. En Alacant, la cremà escomença a les 00:00, despuix del tir de les palmeres des del castell, i es prolonga fins a les 4 de la matinada.

Tant en les Falles com en les Fogueres se sol prendre fòc al monument per mig d'una traca, i en els últims temps també és comú que vaja acompanyat de fòcs artificials. A continuació s'encén el monument al ritme de cançons populars. Generalment, perque no coincidixquen totes les cremaes de tots els monuments a la mateixa hora, se solen cremar a distintes hores, segons els premis otorgats als monuments.

Vore també

Referències

Enllaços externs