Diferencia entre pàgines "FHM" i "Felip V"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Diferencia entre pàgines)
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'Referencies' a 'Referències')
 
(Text reemplaça - 'Referencies' a 'Referències')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
 
Llínea 1: Llínea 1:
{{ortografia}}
+
[[File:Felip Vé cap per avall, Almodí de Xàtiva.JPG|thumb|300px|Quadro de [[Felip V]] colocat cap per avall, en el Museu de l'Almodi de la ciutat de [[Xàtiva]].]]
'''''FHM''''' o '''''For Him Magazine''''' (en idioma [[anglés]], 'revista per a ell') és una [[revista]] mensual per a hòmens. Fon publicada per primera vegada en el [[Regne Unit]] en l'any [[1985]] en el nom de ''For Him'', el qual canvià a ''FHM'' onze anys més tart. Creada per Chris Astridge, la revista es basava principalment en la moda i era distribuïda a per ''[[outlet]]s'' de roba per a hòmens. La seua circulació es va expandir als [[Quiosco#kioscos|kioscos de diaris]] i escomençà a ser editada trimestralment en l'any [[1987]]. ''FHM'' fon venuda per la companyia EMAP en [[decembre]] de l'any [[2007]].
 
  
Despuix de l'aparició de la revista ''Loaded'' —considerada la ''[[:en:Blueprint (architecture magazine)|Blueprint]] '' de les revistes masculines— ''For Him'' va redefinir la seua postura editorial per a competir en el mercat en expansió, introduïnt un suplement deportiu. Despuix va escomençar a ser publicada mensualment i acurtà el seu nom a ''FHM''. Posteriorment, fon editada internacionalment.
+
'''Felip IV d'Aragó i V de Castella''', o senzillament '''Felip d'Anjou''', ([[Versalles]], [[França]] [[1683]] - [[Madrit]], [[Regne d'Espanya|Espanya]] [[1746]] ) fon el [[Rei d'Espanya]] ([[1700]]-[[1746]]), [[rei de Nàpols]] ([[1700]]-[[1707]]), [[rei de Sicília]] ([[1700]]-[[1713]]) i [[Duc de Milà]] ([[1700]]-[[1706]]).
  
La revista s'imprimix en paper satinat d'alta calitat i les fotografies són de pareguda calitat tècnica. ''FHM'' va convertir-se en una de les revistes millor venudes de Gran Bretanya a mitat dels [[anys 1990]], despachant a més de 700.000 copies mensualment en l'any [[1991]]. A finals d'eixa década, la cultura "per a hòmens" en la qual ''FHM'' havia prosperat escomençà a decaure i els editors varen enfocar-se en la [[prensa rosa]] per a incrementar les vendes.
+
En el seu nomenament com a [[rei d'Espanya]] a la mort de [[Carles II de Castella]] va vindre el primer rei de la [[Dinastia Borbón]] al tro del [[Regne d'Espanya]] i va instaurar el centralisme espanyol a l'estil de l'[[absolutisme]] borbònic instaurat en França.
  
En [[decembre]] de l'any [[2006]] s'anuncià que la versió impresa de la ''FHM'' estadounidense seria descontinuada despuix de la edició de [[març]] de l'any [[2007]] per a convertir-la en un revista de format completament digital: ''FHM Online''.
+
==Orígens familiars==
 +
Naixqué el [[19 de decembre]] de l'any [[1683]] en la cort francesa del [[Palau de Versalles]], prop de [[Paris]], sent el segon fill del príncip [[Lluís de França (gran delfí)|Lluís de França]] i la seua esposa [[Maria Ana de Baviera (delfina de França)|Maria Ana de Baviera]]. Era net per llínea paterna del rei [[Lluís XIV de França]] i de la infanta [[Maria Teresa d'Espanya (reina de França)|Maria Teresa d'Espanya]], i per llínea materna de [[Ferrando I Maria de Baviera]] i la princesa [[Adelaida Enriqueta de Saboya]]. Fon tio del futur rei [[Lluís XV de França]].
  
== Contingut ==
+
==Núpcies i descendents==
 +
Es casà en [[Figueres]] el [[2 de novembre]] de l'any [[1701]] en '''[[Maria Lluïsa de Saboya]] ''', filla del [[duc de Saboya|duc]] [[Víctor Amadeu II de Saboya]] i la princesa [[Ana Maria d'Orleans]]. D'esta unió tingueren quatre fills:
 +
* l'infant '''[[Lluís I d'Espanya]] ''' ([[1707]]-[[1724]]), [[príncip d'Astúries]] i [[rei d'Espanya]]
 +
* l'infant Felip Lluís de Borbó ([[1798]])
 +
* l'infant Felip Pere de Borbó ([[1712]]-[[1719]])
 +
* l'infant '''[[Ferran VI d'Espanya]] ''' ([[1713]]–[[1759]]), '''[[príncip d'Astúries]] ''' i '''[[rei d'Espanya]] '''
  
Tal com ''Loaded'', ''FHM'' es sustenta en l'atractiu de les dones seminuetes. A diferencia de moltes revistes, ''FHM'' publica fotografíes de dones que han guanyat fama per raons distintes a la seua apariencia física, com actrius i cantants populars. En els kioskos de periódics, ''FHM'' es sol vendre en la secció "Estilo de vida" i no en l'área "Adultos".
+
Es casà, en segones núpcies, el [[24 de decembre]] de l'any [[1714]] en [[Guadalajara (Castella-La Mancha)|Guadalajara]] en la princesa '''[[Isabel de Farnesio]] ''', filla del príncip [[Odoart II de Parma]] i [[Doreta Sofia de Neburc]]. D'esta unió naixqueren:
[[Image:Lucy Pinder at FHM Awards 2007.jpg|thumb|150px|La model anglesa [[Lucy Pinder]] en la festa de "Les 100 dones més sexies del mon" de l'any [[2007]]]]
+
* l'infant '''[[Carles III d'Espanya]] ''' ([[1716]]-[[1788]]), '''[[rei d'Espanya]] '''
''FHM'' publica anualment la llista de les "100 dones més sexies del mon", segons la votació dels seus lectors.
+
* l'infant Francesc de Borbó ([[1717]])
 +
* l'infanta [[Maria Ana Victòria d'Espanya]] ([[1718]]–[[1781]]), casada en [[1729]] en '''[[Josep I de Portugal]] '''
 +
* l'infant '''[[Felip I de Parma]] ''' ([[1720]]–[[1765]]), '''[[duc de Parma]] ''' i iniciador de la branca [[Borbó-Parma]]. Es casà en la princesa [[Elisabet de França (duquesa de Parma)|Elisabet de França]].
 +
* l'infanta [[Maria Teresa d'Espanya (delfina de França)|Maria Teresa d'Espanya]] ([[1726]]–[[1746]]), casada en l'any [[1745]] en [[Lluís, delfí de França]], fill del rei [[Lluís XV de França]]
 +
* l'infant [[Lluís Antoni d'Espanya]] ([[1727]]–[[1785]]), [[arquebisbe]] de [[Toledo]], Primat d'Espanya i [[cardenal]]. Posteriorment es casà en [[Maria Teresa de Vallabriga]]  
 +
* l'infanta [[Maria Antònia d'Espanya]] ([[1729]]–[[1785]]), casada en l'any [[1750]] en '''[[Víctor Amadeu III de Sardenya]] '''
  
== ''FHM'' en atres mijos ==
+
==Hereu de la Corona==
Originalment, la publicació era simplement una revista, pero en els últims anys la marca s'ha expandit a stres mijos de comunicació. Açò inclou diferents llocs web per a cada país a on se publica ''FHM'', cada un en contingut local. En alguns països, les imàgens i videos de la revista se poden descarregar a telefons movils.
+
[[Carles II de Castella]] moria en l'any [[1700]] sense descendents directes. Les principals potències europees varen propondre un príncip elector de Baviera, en el conseqüent repartiment de possessions entre estes potències. Aixina la [[república de les Set Províncies Unides]] es quedava una part del [[comtat de Flandes]]; [[Anglaterra]] es quedava [[Oran]], [[Gibraltar]] i [[Cuba]]; [[França]] en [[Guipúscoa]], [[Nàpols]], [[Sicília]] i el restant de [[Flandes]]; i el [[Sacre Imperi Romà-germànic]] es quedava el [[Ducat de Milà]]. La mort del príncip elector va provocar que [[Carles II]] designara com a hereu a '''Felip d'Anjou''', en la condició que no poguera ser designat hereu del tro [[francés]].
  
''FHM TV'' fon també el nom d'una estació televisiva de música en el [[Regne Unit]]. Era un bloc de programació en el canal associat -propietat d'EMAP- ''Q TV''. El canal exhibia programes musicals com "YUMMY MUMMYS", "FHM danse" i "NOW THATS HOT!", el qual consistia principalment en videos musicals. Este format terminà en [[octubre]] de l'any [[2007]].
+
La major part dels països europeus varen acceptar el nou rei, inclús  la pròpia [[Corona de Castella]] i el [[Regne d'Aragó]]. Pero el Sacre Imperi es va negar a fer-ho, considerant que l'[[Archiduc Carles d'Àustria]], segon fill de l'[[emperador]] [[Leopolt I d'Habsburg]], tenia més drets al tro i invocant la renúncia de la yaya de Felip d'Anjou i germana de [[Carles II]], [[Maria Teresa d'Habsburg i de Borbó|Maria Teresa d'Habsburg]], als seus drets com a membre de la [[Dinastia Habsburg]]. Poc despuix, [[Lluís XIV de França]], violant el testament del difunt rei castellà, va nomenar hereu de [[França]] a Felip V de Castella. Esta situació no agradà a les potències d'Anglaterra, la república de les Set Províncies Unides i el Sacre Imperi, a la qual s'uní posteriorment [[Portugal]], declarant la guerra a [[França]] i [[Espanya]].
  
En la pelicula de l'any [[2006]], ''TALLADEGA NIGHTS: THE BALLAD OF RICKY BOBBY'', el personage CARLEY BOBBY afirma que ''FHM'' l'inclogué en una llista dels "100 millors atrassers".
+
La coronació de '''Felip d'Anjou''' en [[1700]] va supondre l'adveniment de la [[dinastia Borbó]] al tro espanyol. En la seua primera etapa, el regnat de '''Felip V''' estigué tutelat pel seu yayo, [[Lluís XIV de França]].
  
 +
Esta circumstància va indignar l'alta noblea i l'oligarquia espanyoles i va crear un clima de malestar que es va complicar quan l'[[Archiduc Carles d'Àustria]] va escomençar a fer efectives les seues [[pretenent al tro|pretensions]] a la Corona espanyola, en el recolzament dels regnes de la [[Corona d'Aragó]], en particular, dels [[Comunitat Valenciana|valencians]] pero també dels [[Aragó|aragonesos]] i dels [[Catalunya|catalans]], que mantenien el seu resentiment en els francesos a partir de la pèrdua del [[Roselló]]. Tot açò desencadenà en la [[Guerra de Successió Espanyola]], que va adquirir caràcter internacional.
  
== ''FHM'' en atres països ==
+
==Despuix de la guerra==
 +
Finalisada la guerra, el monarca va mamprendre llavors una profunda reforma administrativa de l'Estat de caràcter centralista, les llínees més significatives de la qual varen ser l'enfortiment del Consell de [[Castella]] i en l'any [[1716]] el [[Decret de Nova Planta]] de la Corona d'[[Aragó]], pel qual dissolia les seues principals institucions i reduïa al mínim la seua autonomia.
  
Per a giner de l'any 2007, ''FHM'' publicà 28 edicions per mes, incloent edicions en [[Rússia]], [[Estats Units]], [[República Checa]], [[Noruega]], [[Dinamarca]], [[Romania]], [[Croacia]], [[Australia]], [[Estonia]], [[Nova Zelanda]], [[França]], [[Letonia]], [[Lituania]], [[Indonèsia]], [[Taiwan]], [[Portugal]], [[Malàsia]], [[Índia]], [[Mèxic]], els [[Països Baixos]], [[Veneçuela]], [[Tailàndia]], [[Filipines]], [[Serbia]], [[Suràfrica]], [[Espanya]], [[Eslovènia]], [[Suecia]], [[Singapur]], [[Bulgària]], [[Grècia]], [[Alemanya]], [[Hongria]] i [[Turquia|Turquía]].
+
Entre les reformes de l'Estat Central, entre les qual cal destacar la creació dels [[virrei|virregnats]], la divisió de l'estat en [[província|províncies]] ([[1833]]) i l'instauració de les [[Audiències]], en l'any [[1713]] ya havia instaurat la [[Llei Sàlica]].
  
== ''FHM'', edició espanyola ==
+
==La fase italiana==
 +
Despuix d'enviudar de la seua primera dona [[Maria Lluïsa de Saboya|Maria Lluïsa Gabriela de Saboya]], es va casar molt pronte en [[Isabel de Farnesio]], que es va convertir en la seua principal consellera, al costat del [[primer ministre]] [[Julio Alberoni]]. En este periodo es va abandonar el model de política francés i es va iniciar el govern a mans de [[vàlits]].
  
En marzo de 2004, salió a la venta el primer número de la edición española, cuya chica de portada fue la modelo y actriz [[Elsa Pataky]] y del que se agotó su primera edición. En enero de 2005, recibió el premio ARI a la Mejor Revista Nueva y en diciembre de 2006, el premio ARI a la Mejor Revista. En septiembre de 2007, nació la página web de FHM en español. En octubre de 2009, fue la primera revista pionera en publicar unas imagenes en 3D, fue concretamente su cuadernillo de las 10 finalistas del concurso ''"Vecinitas 2009"''.<ref>[http://www.fhm.es/site/Article.aspx?id=30317 ¡''FHM'' en 3D!]</ref> En mayo de 2011, [[Paco León]] hizo historia al convertirse en el primer hombre en ser portada d'esta revista masculina en la cual estaba acompañado por Kira Miró.<ref>[http://www.abc.es/20110420/estilo-gente/abci-kira-miro-desnuda-paco-201104200903.html Paco León desnuda a Kira Miró en FHM]</ref> Hasta mayo de 2011, la mujer que más veces ha ocupado la portada de la revista han sido 5 y ambas en tres ocasiones: [[Pilar Rubio]], [[Edurne (cantante)|Edurne]], [[Carmen Electra]], [[Triana Iglesias]] y [[Kira Miró]]. Una de las secciones más famosas y de mayor éxito de la revista ha sido ''el consultorio sexual'' y hasta el momento ha contado con 5 sexólogas de excepción; la ex-actriz porno [[Celia Blanco]], la ex-actriz porno [[Miriam Sánchez]], la actriz porno francesa [[Virginie Gervais]], la finalista del concurso de ''"Vecinitas de FHM 2008"''; Sheila Pascual y a fecha de hoy, ''"la becaria de la revista"'' Patricia.  
+
En l'objectiu de recuperar les possessions perdudes va rebujar el [[Tractat d'Utrecht]] en el propòsit d'assegurar el futur dels seus fills, Carles i Felip. Aixina en [[1717]] les tropes espanyoles varen ocupar l'illa de [[Sardenya]] i varen invadir la de [[Sicília]] l'any següent. Per este motiu la [[Gran Bretanya]], [[França]], la [[república de les Set Províncies Unides]] i el [[Sacre Imperi Romà Germànic]] varen firmar la [[Quàdruple Aliança]] contra el [[Regne d'Espanya]]. Una esquadra anglesa va conseguir destruir l'armada espanyola al [[cap de Pessaro]] i els aliats varen solicitar la dimissió del primer ministre Alberoni, promotor d'esta política beligerant. Durant este temps d'agitació les tropes franceses ocupen part del Pirineu central català abolint temporalment els Decret de Nova Planta.
  
=== Concurs de ''Vecinitas'' ===
+
==Abdicació==
 +
El [[10 de giner]] de [[1724]] Felip V va abdicar en favor del seu fill primogènit [[Lluís I d'Espanya]], en l'esperança de regnar finalment en França. Este va prendre possessió del tro d'Espanya el [[15 de giner]] del mateix any per morir el [[31 d'agost]] següent a causa de la [[pigota]].
  
* 2004 - Mireia Artal (Barcelona).
+
A la seua mort '''Felip V''' hagué de tornar a accedir al tro espanyol, una segona etapa senyalada per l'alvanç de la seua malaltia mental i el control que la seua esposa eixercia sobre els assunts del regne.
* 2005 - Beatriz Rodríguez (Albacete).
 
* 2006 - Ana Alves (Madrid).
 
* 2007 - Merxe Jimeno (Valencia). (Hasta la fecha de hoy, ha sido la única ''"Vecinita"'' en dar el salto a la portada de la revista masculina por excelencia: ''[[Playboy]] '' en su edición española).
 
* 2008 - Maribel Sánchez (Barcelona).
 
* 2009 - Eli Caballero (Barcelona).
 
* 2010 - Erika Sánchez Franco (Madrid).
 
* 2011 - Carla Belver Blat (Valencia).
 
* 2012 -
 
* 2013 -
 
  
La finalista del concurso de ''Vecinitas'' 2008; la vallisoletana Eva Fernández fue elegida un año después por la marca de lenceria Sloggi como la ganadora del concurso ''"Mejor culo de España 2009"''.<ref>[http://www.20minutos.es/noticia/588923/0/concurso/culos/traseros/ Noticia de ''20 Minutos'']</ref>
+
==Segon regnat==
En junio de 2011, salió a la venta, para conmemorar los siete años de concurso de ''"Vecinitas"'', un DVD titulado llamado: ''"Vecinitas GrandeSEXYtos"''.<ref>[http://www.fhm.es/site/content/article.aspx?ID=34193 Vecinitas grandeSEXYtos, ¡el DVD!]</ref>
+
Despuix de la mort del seu fill, la política de '''Felip V''' va encaminar-se a la reconciliació en el Sacre Imperi. Aixina, per mediació de l'home de confiança del rei, el baró de Ripperda, el qual intentà conseguir el matrimoni de dos fills del rei en princeses austríaques, lo que li va permetre realisar una aliança contra un possible conflicte en [[França]]. El fracàs de les negociacions del [[baró]] comportà la seua caiguda el [[1726]].
  
=== Les 100 dones més sexys del Món ===
+
Posteriorment es posà [[José Patiño]], partidari del rei des de la Guerra de Successió, al cap de l'Administració Central. El [[1733]], firmà en França el [[Primer Pacte de Família]], que donà recolzament al rei francés en la seua lluita en la [[Guerra de Successió de Polònia]]. Per mig d'esta aliança, l'infant [[Carles III d'Espanya|Carles de Borbó]] fon nomenat [[rei de Nàpols|rei de Nàpols i Sicília]].
  
Des de l'any 2004, es publica en un suplement especial de la revista l' enquesta de "las 100 mujeres más sexys del Mundo" que son triades mediante los votos de los lectores y de los usuarios de la página web de ''FHM''.
+
En l'any [[1793]] es produí un conflicte armat entre [[Espanya]] i [[Gran Bretanya]], suscitat per les extra-llimitacions d'esta última potència en el comerç colonial aixina com en la seua posició en la [[Successió a la corona austríaca]] a la mort de l'[[emperador]] [[Carles VI d'Àustria]] sense fills mascles. En [[1743]] va firmar el [[Segon Pacte de Família]], gràcies al [[Marquès de la Ensenada]], que va permetre reactivar el seu pacte en [[França]]. El [[1749]] s'acabà la guerra en la [[Pau d'Aquisgrà]], firmada en aquells moments pel fill i successor de '''Felip V''', per la qual s'establia a [[Felip I de Parma|Felip de Borbó]], segon fill mascle d'Isabel de Farnesio, com a sobirà del [[ducat de Parma]], [[Plasència]] i [[Guastalla]].
  
* 2004 - [[Britney Spears]].<ref>[http://www.fhm.es/site/article.aspx?id=16540 Principal referencia]</ref>
+
'''Felip V''' va morir en [[Madrit]] el [[9 de juliol]] de [[1746]], sent enterrat en la [[La Granja de Sant Ildefons]]. Fon succeït pel seu fill [[Ferrando VI d'Espanya]], del seu primer matrimoni.
* 2005 - [[Elsa Pataky]].
 
* 2006 - [[Scarlett Johansson]].
 
* 2007 - Elsa Pataky.
 
* 2008 - Pilar Rubio.
 
* 2009 - [[Pilar Rubio]].
 
* 2010 - [[Megan Fox]].
 
* 2011 - [[Anna Simon]].
 
* 2012 -
 
* 2013 -
 
  
L'enquesta de l'any 2009 va tindre cert protagonisme en els mijos de comunicacio nacionals degut a l'anecdota de que per primera vegada, una ministra espanyola estava present en la llista de les 100 dones més desijades del mon, es tractava de la ministra de Defensa: [[Carmen Chacón]].<ref>[http://www.20minutos.es/noticia/464775/0/carme/chaco/deseada/ Carmen Chacón figura entre las cien mujeres más deseadas del mundo]</ref>
+
== Vore també ==
En la encuesta del año siguiente, [[Belen Esteban]] fue elegida la 96ª mujer más sexy del mundo.<ref>[http://www.formulatv.com/noticias/16849/belen-esteban-entra-lista-fhm-100-mujeres-mas-sexys-mundo Belén Esteban entra en la ''"Lista FHM de las 100 mujeres más sexys del mundo"'']</ref>
+
* [[Decret de Nova Planta]]
 
+
* [[Batalla d'Almansa]]
=== Chiques de portada ===
+
* [[Guerra de Successió Espanyola]]
 
+
* [[Tractat d'Utrecht]]
==== Any 2004 ====
+
* [[Botifler]]
 
 
* Nº 1 - [[Elsa Pataky]].
 
* Nº 2 - [[Carmen Electra]].
 
* Nº 3 - [[Britney Spears]].
 
* Nº 4 - [[Vania Millán]].
 
* Nº 5 - [[Paula Vázquez]] (Meses de Julio y Agosto).
 
* Nº 6 - [[Marta Torné]].
 
* Nº 7 - Las 10 finalistas del concurso ''"Vecinitas FHM"''.
 
* Nº 8 - [[Alyssa Milano]].
 
* Nº 9 - Mireia Artal.
 
 
 
==== Any 2005 ====
 
 
 
* Nº 10 - [[Ariadne Artiles]].
 
* Nº 11 - [[Carmen Electra]].
 
* Nº 12 - [[Veruska Ramírez]].
 
* Nº 13 - [[Silvia Fominaya]].
 
* Nº 14 - [[Mariah Carey]].
 
* Nº 15 - [[Carmen Alcayde]].
 
* Nº 16 - [[Pampita]].
 
* Nº 17 - [[Jenny McCarthy]].
 
* Nº 18 - [[Alba Molina]].
 
* Nº 19 - [[Yvonne Scio]].
 
* Nº 20 - [[Paris Hilton]].
 
* Nº 21 - Beatriz Rodríguez.
 
 
 
==== Any 2006 ====
 
 
 
* Nº 22 - [[Triana Iglesias]].
 
* Nº 23 - [[María Bonet]].
 
* Nº 24 - [[Joanna Krupa]].
 
* Nº 25 - [[Victoria Silvstedt]].
 
* Nº 26 - [[Kira Miró]].
 
* Nº 27 - [[Carolina Cerezuela]].
 
* Nº 28 - [[Roser]].
 
* Nº 29 - [[Lucía Lapiedra]] (Ahora su nombre es Miriam Sánchez).
 
* Nº 30 - [[Mónica Estarreado]].
 
* Nº 31 - [[Paulina Rubio]].
 
* Nº 32 - [[Jakki Degg]].
 
* Nº 33 -  Ana Alves.
 
 
 
==== Any 2007 ====
 
 
 
* Nº 34 - Triana Iglesias.
 
* Nº 35 - [[Amaia Salamanca]].
 
* Nº 36 - [[Jenna Jameson]].
 
* Nº 37 - Pilar Rubio.
 
* Nº 38 - [[Michelle Jenner]].
 
* Nº 39 - Edurne.
 
* Nº 40 - Carmen Electra.
 
* Nº 41 - [[Virginie Gervais]].
 
* Nº 42 - [[Vanessa Romero]].
 
* Nº 43 - [[Keeley Hazell]].
 
* Nº 44 - [[Carolina Cerezuela]].
 
* Nº 45 - Merxe Jimeno.
 
 
 
==== Any 2008 ====
 
 
 
* Nº 46 - [[Rebecca Loos]].
 
* Nº 47 - Triana Iglesias.
 
* Nº 48 - Amaia Salamanca.
 
* Nº 49 - [[Ana Celia de Armas]].
 
* Nº 50 - [[Marisa Jara]].
 
* Nº 51 - Pilar Rubio.
 
* Nº 52 - Edurne.
 
* Nº 53 - [[Almudena Cid]].
 
* Nº 54 - [[Megan Fox]].
 
* Nº 55 - Michelle Jenner.
 
* Nº 56 - [[Soraya Arnelas]].
 
* Nº 57 - [[María Castro]].
 
 
 
==== Any 2009 ====
 
 
 
* Nº 58 - Maribel Sánchez.
 
* Nº 59 - [[Berta Collado]].
 
* Nº 60 - [[Paz Vega]].
 
* Nº 61 - [[Inma Cuesta]].
 
* Nº 62 - [[Mischa Barton]].
 
* Nº 63 - Pilar Rubio.
 
* Nº 64 - [[Kira Miró]].
 
* Nº 65 - [[Diora Baird]].
 
* Nº 66 - [[Miriam Giovanelli]].
 
* Nº 67 - [[Blanca Romero]].
 
* Nº 68 - [[Elena Furiase]].
 
* Nº 69 - [[Dafne Fernández]] (Por primera vez, la ganadora del concurso ''"Vecinitas"'' no ocupa la portada de la revista).
 
 
 
==== Any 2010 ====
 
 
 
* Nº 70 - [[Úrsula Corberó]].
 
* Nº 71 - [[Melanie Olivares]].
 
* Nº 72 - [[Cristina Pedroche]].
 
* Nº 73 - [[Natasha Yarovenko]].
 
* Nº 74 - Edurne.
 
* Nº 75 - Jessica Alonso.
 
* Nº 76 - [[Paula Prendes]].
 
* Nº 77 - Miriam Giovanelli.
 
* Nº 78 - [[Adriana Abenia]].
 
* Nº 79 - [[Kelly Brook]].
 
* Nº 80 - [[Ana Fernández García|Ana Fernández]].
 
* Nº 81 - [[Andrea Duro]].
 
 
 
==== Any 2011 ====
 
 
 
* Nº 82 - [[Romina Belluscio]].
 
* Nº 83 - [[Mariam Hernández]].
 
* Nº 84 - [[Blanca Suárez]].
 
* Nº 85 - [[Carla Nieto]].
 
* Nº 86 - [[Paco León]] y Kira Miró.
 
* Nº 87 - [[Kim Kardashian]].
 
* Nº 88 - [[Sabrina Garciarena]].
 
* Nº 89 - [[Miriam Sánchez]].
 
* Nº 90 - [[Anna Simon]].
 
* Nº 91 - [[Dafne Fernández]].
 
* Nº 92 - [[Naya Rivera]].
 
* Nº 93 - [[Alexandra Stan]].
 
 
 
==== Any 2012 ====
 
 
 
* Nº 94 - [[Úrsula Corberó]].
 
* Nº 95 - [[Paris Hilton]].
 
* Nº 96 -
 
* Nº 97 -
 
* Nº 98 -
 
* Nº 99 -
 
* Nº '''100''' -
 
 
 
<ref>[http://listas.20minutos.es/?do=show&id=174377 Portadas de ''FHM'']</ref>
 
<ref>[http://www.fhm.es/chicas/chicasdeFHM/ Chicas de ''FHM'']</ref>
 
 
 
==Polémica==
 
En [[decembre]] de l'any [[2011]] desapareix la actriu paquistaní, [[Veena Malik]], despuix de posar nua per a la revista.<ref>[http://www.elmundo.es/elmundo/2011/12/17/gentes/1324124825.html Denuncien la desaparicio de la actriu de Bollywood que posà seminua en FHM]</ref>
 
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==
{{listaref}}
+
{{traduït de|ca|Felip_V_d'Espanya}}
  
== Enllaços externs ==
+
{{Successió
* [http://www.fhm.com Sitio web oficial] (en angles)
+
|títul=[[Image:Escudo Felipe VI de España.svg|40px]]<br>Rei d'Espanya
* [http://www.fhm.com.es/site/ Sitio web ''FHM Espanya'']
+
|predecessor=[[Carles II]]
 +
|successor=[[Lluís I d'Espanya]]
 +
|periodo=[[1700]] - [[1746]]
 +
}}
  
  
[[Categoria:Prensa]]
+
[[Categoria:Història Valenciana]]
 +
[[Categoria:Història d'Espanya]]
 +
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Política]]
 +
[[Categoria:Reis d'Espanya]]
 +
[[Categoria:Guerra de Successió en el Regne de Valéncia]]
 +
[[Categoria:Dinastia Borbònica]]
 +
[[Categoria:Reis de Castella]]
 +
[[Categoria:Reis d'Aragó]]
 +
[[Categoria:Comtes de Barcelona]]
 +
[[Categoria:Guerra de Successió Espanyola]]
 +
[[Categoria:Reis de Nàpols]]
 +
[[Categoria:Reis de Sicília]]
 +
[[Categoria:Ducs de Milà]]

Revisió de 14:17 26 maig 2021

Quadro de Felip V colocat cap per avall, en el Museu de l'Almodi de la ciutat de Xàtiva.

Felip IV d'Aragó i V de Castella, o senzillament Felip d'Anjou, (Versalles, França 1683 - Madrit, Espanya 1746 ) fon el Rei d'Espanya (1700-1746), rei de Nàpols (1700-1707), rei de Sicília (1700-1713) i Duc de Milà (1700-1706).

En el seu nomenament com a rei d'Espanya a la mort de Carles II de Castella va vindre el primer rei de la Dinastia Borbón al tro del Regne d'Espanya i va instaurar el centralisme espanyol a l'estil de l'absolutisme borbònic instaurat en França.

Orígens familiars

Naixqué el 19 de decembre de l'any 1683 en la cort francesa del Palau de Versalles, prop de Paris, sent el segon fill del príncip Lluís de França i la seua esposa Maria Ana de Baviera. Era net per llínea paterna del rei Lluís XIV de França i de la infanta Maria Teresa d'Espanya, i per llínea materna de Ferrando I Maria de Baviera i la princesa Adelaida Enriqueta de Saboya. Fon tio del futur rei Lluís XV de França.

Núpcies i descendents

Es casà en Figueres el 2 de novembre de l'any 1701 en Maria Lluïsa de Saboya , filla del duc Víctor Amadeu II de Saboya i la princesa Ana Maria d'Orleans. D'esta unió tingueren quatre fills:

Es casà, en segones núpcies, el 24 de decembre de l'any 1714 en Guadalajara en la princesa Isabel de Farnesio , filla del príncip Odoart II de Parma i Doreta Sofia de Neburc. D'esta unió naixqueren:

Hereu de la Corona

Carles II de Castella moria en l'any 1700 sense descendents directes. Les principals potències europees varen propondre un príncip elector de Baviera, en el conseqüent repartiment de possessions entre estes potències. Aixina la república de les Set Províncies Unides es quedava una part del comtat de Flandes; Anglaterra es quedava Oran, Gibraltar i Cuba; França en Guipúscoa, Nàpols, Sicília i el restant de Flandes; i el Sacre Imperi Romà-germànic es quedava el Ducat de Milà. La mort del príncip elector va provocar que Carles II designara com a hereu a Felip d'Anjou, en la condició que no poguera ser designat hereu del tro francés.

La major part dels països europeus varen acceptar el nou rei, inclús la pròpia Corona de Castella i el Regne d'Aragó. Pero el Sacre Imperi es va negar a fer-ho, considerant que l'Archiduc Carles d'Àustria, segon fill de l'emperador Leopolt I d'Habsburg, tenia més drets al tro i invocant la renúncia de la yaya de Felip d'Anjou i germana de Carles II, Maria Teresa d'Habsburg, als seus drets com a membre de la Dinastia Habsburg. Poc despuix, Lluís XIV de França, violant el testament del difunt rei castellà, va nomenar hereu de França a Felip V de Castella. Esta situació no agradà a les potències d'Anglaterra, la república de les Set Províncies Unides i el Sacre Imperi, a la qual s'uní posteriorment Portugal, declarant la guerra a França i Espanya.

La coronació de Felip d'Anjou en 1700 va supondre l'adveniment de la dinastia Borbó al tro espanyol. En la seua primera etapa, el regnat de Felip V estigué tutelat pel seu yayo, Lluís XIV de França.

Esta circumstància va indignar l'alta noblea i l'oligarquia espanyoles i va crear un clima de malestar que es va complicar quan l'Archiduc Carles d'Àustria va escomençar a fer efectives les seues pretensions a la Corona espanyola, en el recolzament dels regnes de la Corona d'Aragó, en particular, dels valencians pero també dels aragonesos i dels catalans, que mantenien el seu resentiment en els francesos a partir de la pèrdua del Roselló. Tot açò desencadenà en la Guerra de Successió Espanyola, que va adquirir caràcter internacional.

Despuix de la guerra

Finalisada la guerra, el monarca va mamprendre llavors una profunda reforma administrativa de l'Estat de caràcter centralista, les llínees més significatives de la qual varen ser l'enfortiment del Consell de Castella i en l'any 1716 el Decret de Nova Planta de la Corona d'Aragó, pel qual dissolia les seues principals institucions i reduïa al mínim la seua autonomia.

Entre les reformes de l'Estat Central, entre les qual cal destacar la creació dels virregnats, la divisió de l'estat en províncies (1833) i l'instauració de les Audiències, en l'any 1713 ya havia instaurat la Llei Sàlica.

La fase italiana

Despuix d'enviudar de la seua primera dona Maria Lluïsa Gabriela de Saboya, es va casar molt pronte en Isabel de Farnesio, que es va convertir en la seua principal consellera, al costat del primer ministre Julio Alberoni. En este periodo es va abandonar el model de política francés i es va iniciar el govern a mans de vàlits.

En l'objectiu de recuperar les possessions perdudes va rebujar el Tractat d'Utrecht en el propòsit d'assegurar el futur dels seus fills, Carles i Felip. Aixina en 1717 les tropes espanyoles varen ocupar l'illa de Sardenya i varen invadir la de Sicília l'any següent. Per este motiu la Gran Bretanya, França, la república de les Set Províncies Unides i el Sacre Imperi Romà Germànic varen firmar la Quàdruple Aliança contra el Regne d'Espanya. Una esquadra anglesa va conseguir destruir l'armada espanyola al cap de Pessaro i els aliats varen solicitar la dimissió del primer ministre Alberoni, promotor d'esta política beligerant. Durant este temps d'agitació les tropes franceses ocupen part del Pirineu central català abolint temporalment els Decret de Nova Planta.

Abdicació

El 10 de giner de 1724 Felip V va abdicar en favor del seu fill primogènit Lluís I d'Espanya, en l'esperança de regnar finalment en França. Este va prendre possessió del tro d'Espanya el 15 de giner del mateix any per morir el 31 d'agost següent a causa de la pigota.

A la seua mort Felip V hagué de tornar a accedir al tro espanyol, una segona etapa senyalada per l'alvanç de la seua malaltia mental i el control que la seua esposa eixercia sobre els assunts del regne.

Segon regnat

Despuix de la mort del seu fill, la política de Felip V va encaminar-se a la reconciliació en el Sacre Imperi. Aixina, per mediació de l'home de confiança del rei, el baró de Ripperda, el qual intentà conseguir el matrimoni de dos fills del rei en princeses austríaques, lo que li va permetre realisar una aliança contra un possible conflicte en França. El fracàs de les negociacions del baró comportà la seua caiguda el 1726.

Posteriorment es posà José Patiño, partidari del rei des de la Guerra de Successió, al cap de l'Administració Central. El 1733, firmà en França el Primer Pacte de Família, que donà recolzament al rei francés en la seua lluita en la Guerra de Successió de Polònia. Per mig d'esta aliança, l'infant Carles de Borbó fon nomenat rei de Nàpols i Sicília.

En l'any 1793 es produí un conflicte armat entre Espanya i Gran Bretanya, suscitat per les extra-llimitacions d'esta última potència en el comerç colonial aixina com en la seua posició en la Successió a la corona austríaca a la mort de l'emperador Carles VI d'Àustria sense fills mascles. En 1743 va firmar el Segon Pacte de Família, gràcies al Marquès de la Ensenada, que va permetre reactivar el seu pacte en França. El 1749 s'acabà la guerra en la Pau d'Aquisgrà, firmada en aquells moments pel fill i successor de Felip V, per la qual s'establia a Felip de Borbó, segon fill mascle d'Isabel de Farnesio, com a sobirà del ducat de Parma, Plasència i Guastalla.

Felip V va morir en Madrit el 9 de juliol de 1746, sent enterrat en la La Granja de Sant Ildefons. Fon succeït pel seu fill Ferrando VI d'Espanya, del seu primer matrimoni.

Vore també

Referències


Predecessor:
Carles II
Escudo Felipe VI de España.svg
Rei d'Espanya

1700 - 1746
Successor:
Lluís I d'Espanya