Diferència entre les revisions de "Guala"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
m
 
Llínea 1: Llínea 1:
La '''guala''' (Del germ. ant. ''quahtĭla''.), en castellà ''codorniz'', és un [[Au|au]] gallinàcea migratòria, de l'espècie Coturnix communis, pareguda a la [[Perdiu|perdiu]], pero més menuda, que per damunt i pel cap presenta un plomage de color negre i de color cendra clar pel ventre. És un au migràtoria.  
+
[[File:Weibliche Wachtel (Coturnix coturnix).jpg|thumb|Guala]]
 +
 
 +
La '''guala''' (Del [[Alemà|germ]]. ant. ''quahtĭla''.), en [[castellà]] ''codorniz'', és un [[Au|au]] gallinàcea migratòria, de l'espècie Coturnix communis, pareguda a la [[Perdiu|perdiu]], pero més chicoteta, que per damunt i pel cap presenta un plomage de color [[negre]] i de color cendra clar pel ventre. És un au migràtoria.  
  
 
També existix la '''guala maresa''', que és també un au gallinàcea de l'espècie Gallinula crex, major que la guala vulgar.
 
També existix la '''guala maresa''', que és també un au gallinàcea de l'espècie Gallinula crex, major que la guala vulgar.
Llínea 5: Llínea 7:
 
== Descripció ==
 
== Descripció ==
  
És un au regordeta de coa curta i menut tamany, que medix entre 18 i 22 cm. de llarc i pesa entre 91–131 g.​ A diferència d'atres aus galliformes les guales tenen ales llargues i estretes adaptades als vols de llarga distància. El seu plomall és de tons parducs, més obscurs en les parts superiors i molt clars en les inferiors; en veteat ocre, blanc i negre. Presenta una llista superciliar blanquinosa. El seu bec és de color marró en la part superior i prou més clar en l'inferior. Les seues pates i els dits són de color crema ataronjat.  
+
És un au regordeta de coa curta i chicotet tamany, que medix entre 18 i 22 cm. de llarc i pesa entre 91–131 g.​ A diferència d'atres aus galliformes les guales tenen ales llargues i estretes adaptades als vols de llarga distància. El seu plomall és de tons parducs, més obscurs en les parts superiors i molt clars en les inferiors; en veteat ocre, [[blanc]] i [[negre]]. Presenta una llista superciliar blanquinosa. El seu bec és de color marró en la part superior i prou més clar en l'inferior. Les seues pates i els dits són de color crema ataronjat.  
  
 
== Expressions valencianes ==
 
== Expressions valencianes ==

Última revisió del 20:28 15 ago 2019

Guala

La guala (Del germ. ant. quahtĭla.), en castellà codorniz, és un au gallinàcea migratòria, de l'espècie Coturnix communis, pareguda a la perdiu, pero més chicoteta, que per damunt i pel cap presenta un plomage de color negre i de color cendra clar pel ventre. És un au migràtoria.

També existix la guala maresa, que és també un au gallinàcea de l'espècie Gallinula crex, major que la guala vulgar.

Descripció[editar]

És un au regordeta de coa curta i chicotet tamany, que medix entre 18 i 22 cm. de llarc i pesa entre 91–131 g.​ A diferència d'atres aus galliformes les guales tenen ales llargues i estretes adaptades als vols de llarga distància. El seu plomall és de tons parducs, més obscurs en les parts superiors i molt clars en les inferiors; en veteat ocre, blanc i negre. Presenta una llista superciliar blanquinosa. El seu bec és de color marró en la part superior i prou més clar en l'inferior. Les seues pates i els dits són de color crema ataronjat.

Expressions valencianes[editar]

Segons el Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), existixen expressions valencianes que utilisen la paraula guala:

  • Guala terrera, coloq. Excrement humà.
  • Fer la guala, loc. Donar la llanda.

Enllaços externs[editar]