Diferència entre les revisions de "Hospital General de Castelló"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 29: Llínea 29:
 
== L'Archiu ==
 
== L'Archiu ==
  
Durant els 50 anys d'existència l'Hospital General Universitari de Castelló ha anat almagasenant mils d'històries, també històries clíniques, vora 542.000. El centre conta en un espai de més de 3.000 metros quadrats a on s'almagasenen tots els historials mèdics que s'han creat, gran número de radiografies fins a la seua digitalisació des de fa 10 anys. En agost de l'any [[2017]] començà un proyecte de digitalisació de totes les que se troben en l'archiu que se preveu que finalice l'any [[2021]]. Finalisat eixe plaç de temps ya no existirà almagasen físic, es podrà destinar l'espai de l'almagasen per ad atres usos i recuperar el seu personal que actualment se dedica a la seua gestió per ad atres funcions.  
+
Durant els 50 anys d'existència l'Hospital General Universitari de Castelló ha anat almagasenant mils d'històries, també històries clíniques, vora 542.000. El centre conta en un espai de més de 3.000 metros quadrats a on s'almagasenen tots els historials mèdics que s'han creat, gran número de radiografies fins a la seua digitalisació des de fa 10 anys. En [[agost]] de l'any [[2017]] començà un proyecte de digitalisació de totes les que se troben en l'archiu que se preveu que finalice en l'any [[2021]]. Finalisat eixe plaç de temps ya no existirà almagasen físic, es podrà destinar l'espai de l'almagasen per ad atres usos i recuperar el seu personal que actualment se dedica a la seua gestió per ad atres funcions.
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==

Revisió de 11:47 17 nov 2017

L'Hospital General de Castelló és l'hospital públic de referència de Castelló de la Plana i de la seua província junt a l'Hospital Provincial. En l'actualitat rep el nom d'Hospital General Universitari de Castelló. Perteneix a la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana.

Història

L'Hospital General fon inaugurat en el mes de juny de l'any 1967 quan el cap de l'Estat, Francisco Franco l'inaugurà com a "Residència Sanitària de Nostra Senyora del Sagrat Cor", conegut des de llavors per la gent com "la Residència", fon reinaugurat en l'any 1986 pel ministre de Sanitat d'aquell temps, Julián García Vargas com a Hospital General de Castelló.

La Residencia de Nostra Senyora del Sagrat Cor registrà la seua primera intervenció quan encara no estava inaugurada oficialment, el 20 de febrer de 1967, en un part per cesàrea, que supongué el naiximent de les instalacions al servici de la ciutadania.

L'edifici contava en l'assistència de 174 professionals de tots els estaments, dels que 44 eren enfermers, 10 religioses, 18 auxiliars sanitaris, 4 comares i 4 meges interns, que residien en l'edifici. Ademés el centre contava en 29 especialistes que s'ocupaven de les àrees: Cirugia general, Medicina interna i Oftalmologia, entre atres. Les instalacions contaven en un total de 204 llits, encara que de llavors estava proyectat per a alcançar la sifra de 500. Per a tot això, l'Estat destinà 107 millons de pessetes (643.000 euros) i va invertir 25 millons de pessetes (150.000 euros) per a l'equipament.

Creiximent

Les instalacions no han deixat de crèixer i modernisar-se des de la seua creació, be a nivell tecnològic com en la transformació i ampliació de les seues dependències. El creiximent de la ciutat de Castelló i el dinamisme demogràfic supongueren que l'edifici es quedara chicotet per lo que s'amplià la capacitat en 255 llits més. En giner de l'any 1982 s'adjudicaren obres que permetrien un creiximent de "la Residència". L'edifici contà en set plantes i per primera volta un departament de Nefrologia i Hemodiàlisis, en 20 llocs de treball, i també Alergologia i Reumatologia. Quatre anys més tart, en l'any 1986, quedaven inaugurades les noves instalacions despuix d'una inversió de 1.600 millons de pessetes (10 millons d'euros), moment que fon aprofitat per a canviar el nom al centre sanitari que passà a dir-se Hospital General de Castelló.

Només sis anys més tart, les necessitats creades per la població i les millores tecnològiques i mèdiques en diversos departaments feren necessària una nova ampliació que va supondre el derrocament de l'edifici que datava de l'any 1967 i la creació dels nous blocs C, D i E. D'esta manera l'Hospital General de Castelló passà a contar en 545 llits.

En l'actualitat l'Hospital General Universitari de Castelló conta en 556 llits, prop de 2.000 professionals i un presupost que ronde els 225 millons d'euros cada any. Tot això permet atendre 120.000 consultes, 100.000 urgències i atendre a 20.000 ingresos a l'any.

En l'any 2015 l'equip de Coordinació de Trasplantaments de l'Hospital dugué a terme la primera intervenció de trasplantament d'òrguens, l'operació va permetre extraure els renyons del donant i el trasplantament a uns atres malalts.

Docència i universitat

L'Hospital General Universitari de Castelló, encara que començà en l'any 1967 no fon fins a l'any 1969 quan començà la seua història com a formador de professionals mèdics. Un any abans (1966) l'escola d'enfermeria havia començat a impartir les seues classes.

En els primers passos de formació l'hospital es convertí en centre associat a l'Universitat de Valéncia, títul que va permetre que se desenrrolara com a centre docent. Pero l'espenta definitiva fon donada per l'Universitat Jaume I de Castelló en la creació de la seua facultat de Ciències de la Salut que permetria a l'Hospital General passar a ser universitari i formar també als professionals pregrat.

Durant eixe temps, un total de 1.000 alumnes han passat pels diferents servicis acreditats per a completar la seua formació i poder obtindre el títul d'especialitat. En l'actualitat són 23 els servicis registrats per la Comissió Nacional de Docència, entre els que se troben, ademés de les especialitats hospitalàries, la Medicina familiar i comunitària, aixina com les matrones.

L'Archiu

Durant els 50 anys d'existència l'Hospital General Universitari de Castelló ha anat almagasenant mils d'històries, també històries clíniques, vora 542.000. El centre conta en un espai de més de 3.000 metros quadrats a on s'almagasenen tots els historials mèdics que s'han creat, gran número de radiografies fins a la seua digitalisació des de fa 10 anys. En agost de l'any 2017 començà un proyecte de digitalisació de totes les que se troben en l'archiu que se preveu que finalice en l'any 2021. Finalisat eixe plaç de temps ya no existirà almagasen físic, es podrà destinar l'espai de l'almagasen per ad atres usos i recuperar el seu personal que actualment se dedica a la seua gestió per ad atres funcions.

Referències

  • "El Hospital General cumple 50 años". Revista RC (Radio Castellón), octubre 2017, per Paula Varella. Depòsit llegal: CS-174-2016.

Enllaços externs