El galés (Cymraeg) és un idioma pertanyent al grup britònic de la família de llengües celtes. Es parlat en el País de Gales, en el Regne Unit, a on aproximàdament 600.000 persones (el 20% de la població de Gales) el gastem com sa llengua principal, especialment en la zona nort del país. En Gales és idioma oficial en el anglés.

Galés
Cymraeg
Pronunciació: AFI:
Atres denominacions:
Parlat en: País de Gales
Regió: Illes britàniques
Parlants: 600.000
Rànquing: 178º
Família: Indoeuropea

  Celtes
   Insular
    Britònic
     Galés

estatus oficial
Llengua oficial de: País de Gales
Regulat per: No està regulat.
còdics de la llengua
ISO 639-1
ISO 639-2
ISO/FDIS 639-3 [1]
SIL
vore també: llengua

El galés hui

El galés també es parlat per molta gent en la regió d'Anglaterra que està al atre bando de la frontera galesa, i en atres llocs com Londres i els comtats a on en el passat se va extraure carbó, com Durham. També n'hi ha una comunitat digna de destacar en Chubut, (Argentina), en la que se parla galés.

Hui dia n'hi han moltes escoles i universitats que ensenyen tant en galés com en anglés. En el govern de la regió també tots els servicis públics són bilingües. N'hi han varis periòdics, revistes, i radioemisores disponibles en galés i també, des de l'any 1982, un canal de televisió en est idioma, dit Sianel Pedwar Cymru o S4C.

El galés era la llengua principal en totes parts de Gales ans de que el rei Edward I d'Anglaterra sometira la regió a la corona britànica, durant el sigle XIII. Encara que el anglés és la llengua dominant en Gales en la actualitat, el idioma galés encara és important, i no poseix risc de desaparició a curt plaç.

Cap destacar que fon un dels idiomes predilectes del famós escritor John Ronald Reuel Tolkien, qui gastà alguns de els seus sons per a els seus idiomes, especialment el sindarin.

Vore

Llengües del Regne Unit  
Anglés · Galés · Gaèlic escocés · Escocés (Germànica) · Còrnic · Irlandés · Idioma manés
Llengües celtes
G. Escocés · G. Manés · Galés · Irlandés · Bretó · Còrnic